Waarom mijn manier van
plannen niet werkte..

Als ik nu om 6.30 de wekker zet kan ik rustig ontbijten en daarna op de vroege ochtend heerlijk aan de slag. Eerst de administratie, mail checken en wat betalingen afronden. Om 9.00 uur snel even door het huis en dan moet het lukken om daarna nog tijd over te hebben voor het schrijven van nieuwe blogs. Terwijl ik aan het schrijven ben kan ik vast het eten opzetten voor vanavond en als mijn brein een beetje meewerkt heb ik nog wel wat tijd over voor mijn Spaanse huiswerk. Dan een snelle lunch en ohja moet ook nog een wasje draaien, niet vergeten! In de middag bezig met de lesvoorbereidingen want die twee choreo’s moeten echt klaar…. maar dan moet ik daarna wel douchen om weer fris en fruitig in de dansschool te staan. Even denken… ah dat moet lukken… wat had ik nu nog meer? Ohja, de was ophangen, alweer bijna vergeten… Moet ik nog wel mijn huiswerk doorlezen om daarna op te sturen naar mijn lerares.. Dat doe ik dan wel als ik weer thuis ben, komt goed! Even checken, heb ik alles… ja volgens mij wel. Top, de perfecte planning. Nu nog één belangrijk ding, niet verslapen!!

~~Nu mag je één keer raden wat mij de volgende dag overkwam…

Deskplanner

Een planning maken, aan de ene kant ben ik er heel goed in, maar aan de andere kant ook weer niet. Ik ben dol op gestructureerd werken, alles tot in de puntjes op papier hebben staan om het daarna uit te voeren. Alleen daar gaat het vaak mis. Het op papier zetten is geen probleem, vind ik superleuk en voor ik het weet kijk ik een paar uur later naar mooi gekleurde pagina’s van verschillende lay-outs. Neem als voorbeeld de veelgebruikte bullet journal.

Een langere tijd schreef ik iedere zondagavond alles keurig op, probeerde ik een realistische weekplanning te maken om zo alle to-do’s aan het eind van de week te kunnen wegstrepen. Maar na een aantal dagen kwam ik er altijd achter dat ik of teveel had gepland, onrealistisch grote taken had opgeschreven of to-do’s had genoteerd welke eigenlijk nog niet aan de orde waren. En laten we niet de momenten vergeten dat mijn hoofd niet mee wilde werken. Het is heel leuk om in te plannen een nieuwe blog te gaan schrijven, maar als je na een uur nog steeds niets op papier hebt staan gaat dat niet werken. Je kunt uren voor de spiegel staan, tig bewegingen proberen, maar als die perfecte choreografie er niet uitkomt wordt het geen succes. Conclusie, mijn planning klopte nooit met de realiteit… Tijd voor verandering.

Planners - Balansplanners

De perfecte planning

Meerdere keren heb ik mezelf afgevraagd of de ‘perfecte’ planning bestaat. Is alles zo in te plannen, dag in dag uit, dat je een hele week kunt laten lopen zoals jij wilt. Als je het mij vraagt niet, er is altijd wel iets wat tegen kan werken, even niet lukt of gewoon niet bij je past. Maar de lijnen uitstippelen kan zeker, zorgen dat de noodzakelijke to-do’s voor de deadline zijn bereikt, dat alles realistisch wordt gepland en er ook nog tijd over is voor een rustmomentje. En hiermee komen we bij het volgende punt, hoe maak je deze planning?

Nu heb ik niet een baan van 8.00 tot 17.00, wat ervoor zorgt dat mijn to-do’s nogal uiteen kunnen liggen. Een dans maken kost tijd, maar kan niet op commando. Daar heb ik de juist mindset voor nodig en mijn brein vindt het altijd erg leuk om dit op een totaal onlogisch moment aan te reiken… Maakt je wel weer creatief :-). Spaans leren vergt concentratie, maar soms is mijn hoofd zo vol dat ik een Spaanse kinderfilm niet eens meer kan verstaan. Dag kennis! En met een blog kan ik uren zitten schrijven, creatieve ideeën, maar wanneer mijn einddoel niet duidelijk is beland het uiteindelijk in de prullenbak. Dus hoe kan ik dan alles plannen… Tijd voor research…

Perfecte lay-out

Ik heb ze allemaal geprobeerd, agenda’s, notitieboekjes, planners, bullet journals, todo-list, bureauplanners.. noem maar op. Alles om mijn leven dat extra beetje structuur te kunnen geven wat ik zocht. Maar met geen van allen hield ik het lang vol. Ze werken wel, maar niet voor alles. Ieder ding heeft een handige tool, maar mis ik dan weer bij een andere. Daarbij heb ik lichtelijk een ‘verslaving’ aan notebooks en planners, dat ik het ook gewoon te leuk vind om iedere keer weer een nieuwe uit te proberen 🙂 En dan komt als laatst mijn soms lastige eigenschap welke me ook heerlijk kan tegenwerken, het graag ‘perfect’ willen doen… Perfecte planning, perfecte lay-out ofwel een plaatje welke moet kloppen.

Verandering

Om even terug te komen op mijn intro, dit was een jaar geleden en inmiddels sta ik op een punt waarbij het me redelijk lukt om alles onder controle te hebben. Met ups en downs, maar niet meer die stuiterbal als eerst (alleen als ik heeeel enthousiast ben 🙂 Nu zal dit vast niet het antwoord zijn welke je verwacht, maar de sleutel bij mij was eigenlijk heel simpel. De planner aan de kant leggen en niet meer iedere dag gebruiken. Inzien dat ik vooral rustig word van minder plannen, minder controle hebben en meer loslaten. Hoe meer ik ging plannen, hoe meer ik me druk maakte om al die dingen, hoe meer ik ging nadenken over hoe het beter kon. De obsessie om het perfect in te vullen werkte simpelweg alleen maar averechts. Door de meest zinloze to-do’s zoals schoonmaken en wassen nog op te schrijven, was ik niet meer bezig met hetgeen wat belangrijk was. Het ging zelfs zo ver dat je precies kon zien wanneer ik een drukke week had gehad. Niet met afspraken, maar met gedachten. Want ook die schrijf ik vaak op. Wanneer mijn week chaotisch was geweest met veel emoties en thoughts, zag je een daadwerkelijk kleurpalet van volgeschreven pagina’s. Overal stonden woorden en gemarkeerde teksten. Hoeveel to-do’s daar tussen stonden? Uhm, misschien 3, 4 of met een beetje geluk 5…

Alles in één

Het was tijd om niet op zoek te gaan naar ‘de perfecte planner’, maar naar ‘mijn perfecte planner’. Eén simpel boek met fijn papier, voldoende ruimte voor creativiteit en ruimte om het op te fleuren naar mijn wensen. Een planner waar ik mijn eigen identiteit in kan creëren en wanneer nodig een afspraak kan noteren.

En die heb ik gevonden, mijn planner is inmiddels ook mijn dagboek, mijn evaluatie van de dag, mijn gratitude, mijn agenda en alles wat een plekje nodig heeft op papier. Allemaal in één boekje Fernanda? Ja, allemaal in één boekje 🙂 Door de verslaving aan notitieboekjes ging het uiteindelijk zover dat ik voor ieder thema of onderwerp wel een andere had. Ik kon echt blij worden van een nieuw gekleurd notitieboek met het perfecte dikke papier waar je zo fijn op kan schrijven. Ik wilde ze allemaal gestructureerd invullen, bij allemaal zocht ik een manier hoe ik ze kon gebruiken en wanneer ik na een aantal pagina’s niet tevreden was, scheurde ik ze eruit en begon ik opnieuw…. Uren besteedt aan het zoeken op pinterest naar voorbeeldplaatjes, aan uitschrijven van teksten, zoeken naar de juiste manier… Tot het besef kwam waar ik nu eigenlijk mee bezig was. Het functioneerde niet, gaf me absoluut geen voldoening en uiteindelijk was ik één en al frustratie. Het enige wat ik ermee bereikt heb is creatief tijdverdrijf.

Balansplanner

Momenteel gebruik ik de balansplanner, ontworpen door Jisca Rebel. Oprecht de moeite waard om eens op haar site te kijken. Op een hele leuke en creatieve manier heeft zij deze planner met een minimalistische stijl ontworpen voor mensen die behoefte hebben aan balans in het leven. Hetgeen waar ik zolang naar op zoek was. Een planner welke te gebruiken is als agenda, voor het noteren van taken en to-do’s, maar ook voldoende ruimte biedt voor journaling. Ofwel dat beetje extra wat ik vaak miste bij andere. Daarbij geeft ze je de nodige tips & tricks om zo een eigen manier van gebruik te creëren. Samen met de Mascha Planner, welke ik vooral leuk vind door de vrolijk ontworpen stijl, is het echt één van mijn favorieten. Het werkt zelfs zo goed dat ik er inmiddels al twee heb volgeschreven! Dag chaos 🙂

Doe wat werkt

Ze hebben allemaal een meerwaarde en zorgen allemaal voor een goed overzicht. Afspraken zijn altijd belangrijk om te noteren, meetings waar je aanwezig moet zijn of verjaardagen van je vrienden en familie. Doe wat voor jou het beste werkt, plan de grote lijnen en pas ze aan waar en wanneer nodig. Voor mij is het een combinatie van alles. Heb ik een rustige week, zijn de pagina’s vooral gevuld met leuke quotes, weekmenu’s en gratitude zinnen. Heb ik een week waarbij overzicht echt even nodig is, structuur belangrijk, bestaan de pagina’s uit korte lijstjes, opgesplitste to-do’s en creëer ik een goed overzicht van hetgeen wat nog moet gebeuren. Alleen het opschrijven ervan helpt mij al om het uit mijn hoofd te halen. En weet je, wanneer iets echt een deadline heeft en je het absoluut niet mag vergeten, denk je er echt wel aan. Op momenten als deze heb ik helemaal geen planner nodig.

Zorg dat je na je werkdag een goed en voldaan gevoel hebt en wil niet alles perfect hebben, een perfecte planning is onmogelijk. En vind je het creatief zijn net als ik leuk als hobby, zorg dan dat het een hobby blijft en het niet verstrikt raakt met werk en/of verplichtingen.

De belangrijkste to-do

Wil ik jullie nog één laatste, maar zeker belangrijk punt meegeven, welke je nooit mag vergeten om in te plannen. Vrije tijd! Ofwel me-time. Plan soms ook een dagje vrij, een weekendje weg of korte vakantie. Tijd voor jezelf, energie opdoen met hetgeen wat je leuk vind. Een avondje bioscoop, een dagje winkelen, bezoekje aan de sauna. Allemaal activiteiten om de aandacht te verleggen. En vergeet ook zeker de kleine momenten op de dag niet waarbij je even alles opzij legt, je hoofd tot rust laat komen en het beseft hebt waar je mee bezig bent. Lees een boek, start een bullet journal, ga kleuren, mediteren of maak een wandeling in de buitenlucht. Zolang het maar iets is waarbij je mind tot rust komt. Om altijd ‘druk’ en productief te kunnen zijn heb je deze momenten absoluut nodig. Maar let op, laat het geen obsessie worden 😉

Wees realistisch, maar niet te perfectionistisch…

¡Hola!

Wat leuk je hier te zien! Voel je welkom en vrij een kijkje te nemen bij hetgeen waar jouw interesse ligt. Misschien wil je ergens aan werken, iets bij leren of gewoon lekker even rondneuzen. Doe wat je blij maakt ofwel Disfrutala!

Liefs Fernanda

Hallo daar!

Column

  • Disfrutala - Column het ultieme vakantiegevoel

    Met een hoofd vol uitgeslapen ‘minions’ sta ik in samen met manlief in de keuken het verlate ontbijt/lunch te bereiden. Twee geroosterde boterhammen springen uit de broodrooster en met een vleugje roomboter zet ik ze op tafel naast een kleurrijke saladebowl gevuld met groente. Als extra nog schaaltje kwark met banaan en een rijkgevulde maaltijd is klaar om mijn knorrende maag te vullen. Na twee weken vakantie waarbij de routine nog wel eens zoek raakt, voelt het goed om de dag te beginnen met een healthy breakfast. En met een stralende zon een perfect begin van een vakantiedag. *************** Zoals bij iedere vakantie kost het me altijd even moeite om te kunnen genieten van al die vrijheid. Zeker na de afgelopen maanden waarbij de ‘verplichte’ vrijheid de routine behoorlijk heeft verstoord. En na twee weken samen vrij te hebben gehad moet ik toegeven dat het soms best lastig is om je te blijven vermaken. Jarenlang gebruikte ik vakanties om taken af te ronden waar ik normaal gesproken niet aan toe kwam. “In de vakantie heb ik tijd om Spaans te leren, “in de vakantie ga ik het huis opruimen”, “in de vakantie wil ik meer gaan schrijven…” Maar iedere keer weer kwam het besef dat ik juist in die vrije tijd daar helemaal geen zin in had. Waarom altijd ‘druk’ zijn en pas genieten als er extra tijd is… En naarmate ik hier over na ging denken zag ik in dat het eigenlijk zonde was om juist dan jezelf die extra ‘verplichtingen’ te geven. Juist wanneer je extra tijd hebt om niets te doen. Ondanks geen vakantietrip deze zomer, vind ik het belangrijk om alsnog op te laden voor weer een nieuwe periode. Een periode van dagelijkse taken en to-do’s. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met de soms verveelde momenten, het 24/7 op elkaar lip zitten en de ‘doelloze’ dagen zoals ze soms kunnen aanvoelen. Om samen te genieten van al die vrije tijd, om even niet bezig te hoeven zijn met werk en het belangrijkste, om je mind te resetten. Tot rust te komen en de stuiterende minions in je hoofd ook eens een welverdiende vakantie te geven. Het ultieme vakantiegevoel De huishoudelijke taken gaan op een rustig tempo door, de boodschappen moeten gedaan worden en ik voel me toch wat verplicht om datgene te doen waar ik al weken niet aan toe kwam. Dagjes uit, avondje bioscoop en soms een hapje eten buitenshuis. Het zijn de leuke dingen welke je kunt doen tijdens een thuisblijfvakantie. Maar waarom past het dan toch niet in het thema ‘het ultieme vakantiegevoel’. Waarom vaak het gevoel van ‘iets nog moeten doen’ of constant op zoek naar het relaxte vakantiegevoel dat er eigenlijk altijd kan zijn. Is het de andere omgeving? Omdat we op vakantie geen andere optie hebben dan niets doen? Of is het puur de mindset die zich aanpast aan wat jij denkt? Thuis is wat we gewend zijn, de dagelijkse routine en naar mezelf kijkend ook nog voor een deel mijn werkomgeving. Thuis is ‘gewoon’ en zonder weggaan hebben we niet die extra vibe welke je ervaart wanneer je op vakantie bent. Althans, dat is wat we denken. Maar vrije tijd is en blijft vrije tijd. En of dat nu in een ander land is of thuis, je vakantie is nu en het moment om daar extra van te genieten is nu. Dus waarom wachten.. Wat ik ermee wil zeggen lieve mensen is dat het thuis ook heel fijn kan zijn. Misschien ben je deze vakantie thuis, misschien ben je lekker aan het genieten op een andere plek. Waar je ook bent, veel momenten komen overeen met het ultieme vakantiegevoel. Je moet je er alleen even bewust van worden. Denk maar aan die heerlijke bbq geur wanneer je rond etenstijd buiten zit, de zonnestralen die je nog net mee kan pakken in de tuin. Het terrasje met een heerlijke cocktail of die wandeling in de natuur. Dat voelt toch ook als vakantie? Dat zijn toch ook genietmomenten? Het is puur de manier waarop je er naar kijkt en hoe je ermee omgaat. Het veranderen van je mindset.  Relaxmodus aan ✅ Om tot rust tot komen hoef je niet uren lang te reizen en tig euro’s te betalen. En al zal ik de laatste zijn die niet toegeeft dat het fijn is om weg te gaan en dat een andere omgeving zeker kan zeker helpen. Het is geen must om te kunnen genieten. Maak het jezelf comfortabel, zet een stoel in de zon, pak een goed boek en zet je gedachten uit.. Ga af en toe lekker op een terrasje zitten, boek een nachtje weg of maak simpelweg een wandeling in het park. Wat je ook doet, zorg voor die verveling en zorg dat de dagen voelen als eeuwig, dat is namelijk een teken dat de minions slapen. Dat je lichaam tot rust komt en je kan genieten van ieder moment. Dat is wat ze noemen vakantie. *************** Met een aangename temperatuur en een warme zuchtje wind voel ik een moment van rust in me opkomen. En eindelijk is het moment daar, het moment waar ik oprecht twee weken over heb gedaan (en ja, ik heb de luxe om er zo lang over te kunnen doen). Stil staan en beseffen hoe fijn simpele momenten als deze kunnen zijn. Kostbare momenten van samen thuis zijn en samen genieten. Geen tijdsdruk, geen verplichtingsgevoel en zeker geen stress. En weetje, als ik er goed over nadenk lijkt het best wel een beetje op de Spaanse culturen. De warmte van de zon, een Spaans muziekje op de achtergrond en in een relaxte stoel een boek met een goed verhaal. En met onze mini palmboom in het zicht zeg ik: “het ultieme vakantiegevoel!”      

Meest recent