Paren porque aquí voy. Si marchando voy a mi propio sol, sin temor véanme. No me voy a disculpar. Así soy! Ja heel leuk Fernanda, leuk dat jij Spaans aan het leren bent en dit begrijpt, maar voor ons brabbeltaal 😉  Oké wacht. I’m marching on the beat I drum. I’m not scared to be seen. I make no apologies. This is me! 

*****************

Herkenbaar? Misschien niet gelijk, maar ik weet zeker dat de meesten van jullie het wel kennen. Zegt The Greatest Showman jullie iets? Love that movie!! Eén van de mooiere films die ik ooit gezien heb, staat echt in mijn top 10 beste movies ooit! Het verhaal, het acteren, de achterliggende gedachte, maar vooral de muziek. Voor mij is het kijken hiervan echt een geluksmomentje, kan ik zo blij van worden. Een film waarin alles ‘klopt’ , de muziek, de dans, de timing, aanrader!

Oké, dus je gaat nu een verhaal vertellen over hoe leuk je deze film vond? Haha nee hoor, maar moest het even kwijt en mocht je het nog niet gezien hebben, zeker gaan kijken. Geloof me, de moeite waard. En een avondje een feel good film kijken is altijd goed toch?

Asi Soy

Laten we even terug gaan naar de titel: Asi soy, this is me ofwel dit ben ik! In welk opzicht je het ook beredeneerd, een ijzersterke titel. Opkomen voor jezelf, laten zien dat je er mag zijn en jezelf accepteren zoals je bent. Gaan voor je eigen dromen en kijken hoever je kan komen. Het lef hebben om een stap richting onzekerheid te gaan, niet wetend hoe het zal gaan lopen, maar toch de gok nemen. Tig keer onderuitgaan, blijven opstaan en niet opgeven! Toen ik een aantal jaren geleden mijn strijd begon tegen de kilo’s heb ik ontzettend veel geleerd wat in dit nummer verteld wordt. Mezelf leren accepteren, er durven er te zijn en niet bang zijn voor meningen van anderen. De gedachte dat je niet ‘goed’ genoeg bent

Talent

We hebben allemaal ons eigen talent, iets waar je goed bent. Een sport, creativiteit, sociale vaardigheid, wat het ook is, als je er goed in bent mag je daar trots op zijn en aan mensen laten zien. Ik geloof er heilig in dat je talent hebt gekregen om er iets mee te doen. Dat het te gebruiken is als ‘kracht’, het je zelfvertrouwen kan geven en daardoor minder twijfel en onzekerheid. Jarenlang ben ik onzeker geweest over mezelf, niet over mijn kunnen, maar vooral over mijn uiterlijk. En één van mijn dromen toen was een ‘perfect lijf’, een lijf waar ik trots op kon zijn en welke me het stukje zekerheid zou geven wat ik toen miste. Althans dat dacht ik…

In mijn ogen zagen anderen er altijd ‘mooier’ uit, hadden ze een ‘beter lijf’ en waren ze zelfverzekerder dan ik. Zo sterk in hun schoenen staan, dat ik echt kon denken “hoe dan?” Is er dan niets waar je over twijfelt… Af en toe kwam een stukje jaloezie voorbij en kon ik echt opkijken tegen die zelfverzekerdheid. Maar tegenwoordig heb ik respect voor ze. De manier van omgaan met zichzelf en met anderen. Hoe positief ze in het leven staan en eruit halen wat erin zit! Naar mijn idee heeft iedereen wel iets waar hij of zijn onzeker over is, alleen de vraag is hoe je er mee om gaat…

Confrontatie

Tijdens het zoeken naar wat ik wilde worden kwam ik na het mbo op een fitnessopleiding terecht. En dat was het moment dat ik werd geconfronteerd met mezelf en mijn onzekerheden over mijn lichaam. Aan de ene kant was ik bloedfanatiek en genoot ik van het vele trainen, maar aan de andere kant werd het gevoel van een strak lichaam willen groter. Ik merkte dat de fitnesswereld iets was wat me lag en dat ik er goed in was. Een sport waar ik mezelf in kwijt kon en voor het eerst in mijn leven begon ik af te vallen. Veranderingen aan mijn lichaam waar ik al zolang van had gedroomd. Ik leerde keer op keer bij en beetje bij beetje begon ik te begrijpen hoe het ‘spelletje’ werkte. Hoe ik moest trainen, hoe gezonde voeding werkte en maakte zo kleine stappen vooruit. Mentaal en fysiek. Ik begon langzaam aan in te zien hoe ik iets kon veranderen aan die onzekerheid. En dat was niet de buitenwereld waar ik zo tegenop keek, ik was het zelf!

Train hard or go home..

Tevreden

Uren in de sportschool, getraind onder begeleiding en heel veel geleerd over gezonde voeding. 100x op mijn bek gegaan en tig keren voor mijn gevoel gefaald. Ver gegaan om dat ‘perfecte lijf’ te krijgen en nog steeds is dat nooit gelukt. Althans voor mezelf. Maar toch ben nu ik tevreden en blij dat mensen om me heen me toen die tijd wakker hebben geschud. Hoe gaaf het trainen ook kan zijn, hoe uitdagend een doel ook is, je kunt ook te ver gaan. Een stap over de eindstreep waardoor je niet finished, maar ‘valt’. Ik was er goed in, met zware gewichten, veel krachttraining en kijken hoever ik kon gaan. Mijn doelen altijd weer bijstellen. Maar er waren momenten dat ik zo op dreef was dat alles moest wijken voor het trainen en het gezonde eten. Niemand kon me daar vanaf praten, zelfs degenen die dicht bij me stonden niet. Ik moest en zou mijn doel bereiken.

Meer willen

Ik weet nog heel goed dat ik al een langere tijd bezig was, al best veel had bereikt en werd uitgedaagd om op een miss fitness dieet te gaan, want ik wilde meer. Kom maar op! Ik hield het keurig vol, had het schema netjes op de koelkast geplakt, bereidde iedere dag mijn maaltijden en at 7 dagen in de week hetzelfde, wat grotendeels bestond uit rijst, groente en kip. Na 4 weken had ik het gepresteerd om 3 kilo vet kwijt te raken. 3 kilo vet! Als ik er nu over nadenk ben ik nog steeds verbaasd hoeveel dat wel niet is. Maar toen zag ik dat niet, ik vond het alleen maar een motivatie om verder te gaan, wilde meer en meer.

Tot op een dag mijn trainer bij me kwam en me vertelde dat het tijd was om eens lekker uit eten te gaan. Tijd om te cheaten. “Weet je, ga in het weekend maar eens een lekkere pizza eten, een dikke vette pizza.” Nou, mijn reactie daarop vergeet ik echt nooit meer. Met open mond en een blik of hij wel serieus was heb ik hem aangekeken…. een pizza? Serieus?? Nee, grapje toch? Doe normaal! “Weet je hoeveel calorieën daar inzitten?” Ik raakte al in paniek bij het horen ervan. Echt no way! Ik had maandenlang getraind, weken lang gezonde voeding gegeten, dag in dag uit alles gedaan om mijn lijf in shape te krijgen, ik ging zelfs zover dat ik op feestdagen naar huis ging voor mijn eigen maaltijd. “Nee dat ging ik echt niet verpesten met een pizza!”

Nee dat ging ik echt niet met een pizza verpesten…

Nu ben ik ervan overtuigd dat jullie dit vast lezen met de gedachte, hoe ver kun je doordraven? Hoe ver kun je gaan? En ja dat klopte ook. Dat zie ik nu zelf ook, maar op dat moment was ik zo bang om terug te vallen dat ik niet wilde toegeven. Het was iets waar ik zo hard voor had gewerkt, iets wat ik zelf had gedaan, eindelijk iets waar ik me zelfverzekerd bij voelde. En dat gevoel ging ik echt niet ‘verpesten’ met een vette hap…

Om het verhaal maar even af te maken, ik heb inderdaad na lang aandringen een pizza gegeten, het resultaat? Ik kon nog geen halve op en heb er een avond lang buikpijn van gehad haha. Vond het niet eens lekker op dat moment, maar het had me wel wakker geschud. Ik begon in te zien dat ik misschien iets te obsessed was van het hele healthy gebeuren en na een lange tijd leerde ik eraan toe te geven om af toe een cheatmaaltijd te nemen. Juist goed, even je lichaam laten ‘schrikken’, een boost geven zodat het blijft werken en resultaat kan opleveren. Mensen op me heen zeiden altijd, Fernanda eet alleen maar rijst met kip haha. Het heeft me lang gekost om ze te laten inzien dat ik dat later niet meer deed.

Conclusie

Ik heb het jaren gedaan, strijden met mezelf, net zolang doorgaan tot ik mijn doel had bereikt. Er alles voor opzij gezet en zelfs het sociale leven moest af en toe wijken voor mijn healthy goals. Als ik er nu over nadenk was dat best egoïstisch, zoveel bezig zijn met jezelf, maar toch heb ik er geen spijt van. Hoeveel tranen ik ook heb laten vallen op een moment dat het even niet lukte. Hoe gefrustreerd ik ook ben geweest, hoeveel ‘waarschuwingen’ ik ook kreeg van mensen om me heen. Ik heb er onwijs veel van geleerd en mezelf heel goed leren kennen. Doorzettingsvermogen hebben en niet zomaar opgeven. Een karaktereigenschap die me altijd bij zal blijven. Het heeft me uiteindelijk sterker gemaakt, zelfvertrouwen gegeven en geleerd om af en toe een uitdaging aan te gaan. Op welk gebied dan ook. Ik ben geen expert, maar wel iemand met ervaring en als ik daarmee anderen kan motiveren en inspireren doe ik dat met alle liefde. Het gevoel kennen en daardoor een beter begrip.

“I am brave, I am bruised, I am who I’m meant to be. This is me”

Toch zijn er ook veel mensen die het niet begrijpen, niet snappen waarom je zoiets zou doen. Waarom jezelf zo ‘straffen’. Tig keren heb ik geprobeerd uit te leggen dat het iets was wat ik echt graag wilde. Dat het mijn eigen keuzes waren en juist blij werd van rijst met kip. En hoe vaak ik wel niet aan heb moeten horen, gaat het wel goed? Eet je wel goed? Je ziet er ‘slecht uit’, “niet meer afvallen hoor!”… Altijd het negatieve. En toch zorgde dat bij alleen maar voor extra motivatie.

Maar zag ik er dan echt zo slecht uit? Was ik dan echt zo mager? Nee, integendeel, ik had een killerbody. Het heeft lang geduurd voor ik dat hier durfde te schrijven, maar als ik nu de foto’s terug zie ben ik echt verbaasd hoe goed ik eruit zag en stiekem ook wel een beetje trots. Misschien had ik onbewust wel mijn doel bereikt… Al die jaren heb ik foto’s gemaakt, mijn hele journal bijgehouden en nu zie ik pas hoeveel stappen ik heb gemaakt in die tijd. Een doel bereiken gaat in stappen en elke stap die je maakt is een ‘open deur’ naar de volgende. En door eerst te ‘vallen’ en daarna te finishen was ik even  vergeten om te kijken hoeveel ‘deuren’ ik al had doorgetrapt. Ik denk oprecht een hele deurenhandel. 😉

Het heeft lang geduurd voordat ik het durfde te schrijven…

Hiermee kom ik dus weer terug bij waar ik begon. Wij mensen zien vaak zelf niet waar we staan omdat we teveel bezig zijn met wat we nog willen bereiken. En of dat nu met sporten is, afvallen of iets anders. Blijf bij jezelf, be yourself en luister af en toe ook naar de wijsheid van dierbaren om je heen. Al voelt het als kritiek, luister er naar. Soms is het nodig dat iemand je ‘wakker’ schudt en je even weer met beide benen op de grond zet. Al is het alleen maar uit bezorgdheid. Hoeveel deuren je ook open gaat maken, onthoudt dat het ook rustig kan en belangrijker nog dat je ze niet ‘op slot’ doet.

Lifestyle

Wanneer ik nu iemand zie die iets met volle passie en overgave doet heb ik daar heel veel respect voor. Iemand die veel is afgevallen geef ik met alle liefde een compliment en vraag vol interesse hoe ze het is gelukt. Ik weet hoe het voelt als mensen gelijk met al die negativiteit komen. Het is toch nooit goed, of je bent te dik, of je bent te dun. Heeft iemand je ooit gezegd, hey, wat is je lijf prachtig vandaag… Nee natuurlijk niet, zou ook raar lijken maar hopelijk snappen jullie wat ik bedoel. En ik kan je vertellen, ik heb dat zelf ook jaren gedaan. Altijd strijden met mezelf, net zolang doorgaan totdat het lukte. Er alles voor opzij zetten, geweldige gevoelsmomenten ervaren, maar een leven lang dat volhouden. Onmogelijk. Afvallen is iets met cijfers op de weegschaal. Beter in je vel zitten is een lifestyle met veel meer factoren. Doe wat goed voelt, maar blijf realistisch.

Volg je dromen en ga ervoor!

This is me

¡Así soy!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.