Spaans leren in Spanje

11 JANUARI 2018

Met een wat nerveuze blik kijk ik naar het computerscherm, skype-account aangemaakt, microfoon geïnstalleerd en over precies 2 minuten heb ik de eerste kennismaking met mijn lerares, in het Spaans!! Over precies 2 minuten ga ik beginnen aan mijn avontuur Spaans leren.

Het is maar even en de melodie van Skype klinkt door de boxen van de computer. “Zou ik het kunnen verstaan”. “Wat moet ik zeggen?” “Straks versta ik er helemaal niets van”. Ik klik op het icoontje van de telefoon en hoor gelijk “Hola, buenos días.” “¿Qué tal?” Op het scherm verschijnt een spontane vrouw die me met een glimlach aankijkt en gelijk volop in het Spaans begint te praten…  Ze stelt zich voor en op één of andere manier zorgt ze ervoor dat ik haar begrijp. In mijn beste Spaans probeer ik te vertellen wie ik ben en waarom ik de taal zo graag Spaans wil leren en ik merk dat ik er veel plezier in heb. Voor ik er erg in heb is het gesprek voorbij, plannen we de eerste les in en krijg ik gelijk al huiswerk. Mijn eerste stap is gezet en om eerlijk te zijn, best wel een beetje trots op mezelf 🙂

***************

Ik weet nog precies hoe het was, de eerste kennismaking Hoe ik vol zenuwen achter de computer zat met de vraag of ik het wel zou kunnen. Best wel onzeker, maar toch de stap genomen om te beginnen aan een nieuw avontuur. Aan één van mijn goals welke al jaren op mijn bucketlist stond. Spaans leren. Vind het altijd leuk om terug te denken, de gedachte achteraf: “zie je nu wel, het viel allemaal reuze mee”. Deze week sluit ik het jaar af met mijn laatste les van dit jaar, les 52. Week in, week uit bezig geweest met het leren van de Spaanse taal.

Stoppen

Een leerproces zoals Spaans leren of welke taal dan ook, bestaat uit veel factoren, op welk gebied dan ook. Leerzame momenten, frustratiemomenten en niet te vergeten de lachwekkende momenten. Als ik kijk naar waar ik vandaan kom en waar ik nu sta heb ik zeker progressie geboekt. Een grote vooruitgang en vele ‘deuren’ opgemaakt. Een jaar zelfstudie en een jaar les, 52 weken dagelijks aan de studie, 52 weken een conversatie via Skype, 52 weken Spaanse les. Een band opgebouwd met mijn lerares, ondanks het niet spreken van elkaars taal. Veel momenten gehad dat ik er niets van begreep, momenten dat het kwartje niet viel, momenten dat alles algebra leek, maar nog geen seconde gedacht aan stoppen. Hoe moeilijk de grammatica soms ook is, hoe frustrerend het snelle praten kan zijn. Het is het allemaal waard en ik ben er van overtuigd dat al het harde werken vanzelf een keer wordt beloond. De dag van alles begrijpen ooit gaat komen. Ik zal hoe dan ook al het Spaans leren en spreken.

Spaans leren

Spaans leren in Spanje

Een taal leren kost tijd en in een week gaat je dat niet lukken, zelfs niet in Spanje. Zoveel informatie, zoveel indrukken, alle aantekeningen, tips & tricks, woordenschat, teveel om op te noemen. Maar mijn avontuur in Spanje heeft zeker geholpen, 4,5 week omringd door de Spaanse taal, 4,5 week gesproken in het Spaans, het heeft allemaal een meerwaarde gehad. Nog niet eens zo zeer het vloeiend leren spreken, maar vooral het lef hebben om het te doen. Vele malen heb ik geprobeerd in het Spaans te communiceren, geprobeerd om uit te leggen wat ik wilde zeggen. En al was ik het soms helemaal kwijt, kon ik de juist woorden niet vinden, ik hield me vast aan het advies van mijn lerares: “Nooit overschakelen naar het Engels! Blijf Spaans praten!” “No puedo hablar Inglès!” 

~~”No puedo hablar Inglès!”

Als toerist wordt je al snel aangesproken in het Engels, gaan ze er vanuit dat je hun taal niet spreekt. Mijn advies voor mede-studenten, laat ze merken dat je het wél spreekt, dat je het juist wil leren. Meestal vroeg ik het netjes van tevoren, legde ik uit een student te zijn en het graag in het Spaans wilde proberen. En al is je zinsopbouw nog niet perfect, al kun je alles nog niet vlekkeloos verstaan, het gaat erom dat je fouten durft te maken. Dat ze je begrijpen en je de kans geven om het te proberen. Geloof me, mensen waarderen het wanneer je dit doet en 9 van de 10 keer was het antwoord: “Si! Claro, por supuesto”, Ja natuurlijk mag dat.

Leermomenten

En met al deze leermomenten, alle ervaringen zorg ik ervoor dat ik het vol blijf houden. Aan het begin van het proces wilde ik alles tegelijk. Uren per dag in de boeken om zo heel veel Spaans te leren in een korte tijd. Althans dat dacht ik…. Nou ik kan je vertellen, dat werkt alleen maar averechts. Frustrerend, niet haalbaar en al helemaal niet op de lange termijn. Leermomentje. Inmiddels heb ik de druk verminderd, doe ik het op een rustige manier en neem ik alle tijd om het poco a poco te leren. De ene week iets meer en de andere iets minder.

De wekelijkse lessen zorgen ervoor dat ik in het ritme blijf, dat ik de boeken niet aan de kant leg om er zo niet meer naar om te kijken. Iets wat vaak bij een leerproces gebeurt. Heel fanatiek beginnen en na een aantal weken het alweer opgeven. Teveel werk, te moeilijk, te frustrerend, te weinig tijd, allemaal smoesjes van te……

Kwestie van plannen

Uiteraard gaat werk voor, de belangrijke taken welke gedaan moeten worden. Maar als je iets doet wat je echt graag wil, wordt het vanzelf een hoofdzaak. Is het een kwestie van goed plannen. In het Spaans leren steek ik net zoveel energie als in het maken van een choreografie, of het schrijven van een blog. Het zit in mijn systeem en hoort bij mijn routine, al verdien ik er helemaal niets mee. Het is wat ik heel graag doe, iets wat ik echt wil bereiken.

Spaans leren

De laatste tijd heb ik les op de maandagochtend. Een heerlijke start van de week, wat ervoor zorgt dat ik de hele week gemotiveerd ben en er zoveel mogelijk mee bezig ben. En ik moet zeggen dat helpt me echt. Al is het maar één uur in de week, hierdoor blijf ik het wel doen. Iedere week leer ik wel iets nieuws, krijg ik energie om verder te gaan, om uit te zoeken, om huiswerk te maken. Ik zorg er altijd voor dat ik het de volgende les begrijp. Soms misschien wel iets te fanatiek, zelfs mijn lerares zegt af en toe dat ik niet ’teveel’ huiswerk moet maken 🙂

Geen les

Afgelopen week ging de les helaas niet door wegens omstandigheden. En met alle drukte van de laatste werkweek van het jaar kwam het me eigenlijk ook wel goed uit. Maar ik merkte ook dat ik daardoor minder motivatie had. Mijn huiswerk hoefde toch nog niet af te zijn. Een drukke week, het hoofd er even niet naar staan en eigenlijk geen tijd. Zo motiverend werkt een les dus. Het geeft je een boost om extra te studeren. Is de les er niet, is de boost ook weg. Wanneer ik erover nadenk baal ik toch een beetje… Nu heb ik een week geen Spaans gedaan….. Paniek! Straks verleer ik alles….. Ja Fernanda, denk ik ook…

~~”Straks verleer ik alles….

Gelukkig kan ik me daar snel weer overheen zetten en pak ik het in een mum van tijd weer op. Maar ik besefte me wel dat wanneer ik geen lessen meer zou volgen, het heel snel gedaan zal zijn. Ik denk echt dat je het op een gegeven moment laat liggen, er is toch niemand je checkt. En hoe graag je het dan ook wil, alleen gaat het niet lukken. Uiteindelijk zal je door frustratie ermee stoppen, het een keer opgeven. De grammatica, uitleg, woordenschat. Alles is op internet vinden, alles kun je zelf uitpluizen. Tig filmpjes op You-Tube, maar het blijft uitleg. Je gaat er niet van leren spreken, je het gaat niet snappen. De context begrijp je, maar de manier van spreken niet. Dat kun je niet alleen, het spontane spreken zonder erbij na te denken. Daar heb je echt een gesprekspartner voor nodig. Iemand tegen wie je praat waardoor er een spontaan gesprek ontstaat. Face to face en niet tegen jezelf in de spiegel. Leuke manier om je uitspraak te oefenen, maar geen oplossing om het vloeiend te kunnen spreken en begrijpen.

Een jaar verder

Ik ben echt heel blij de stap te hebben gemaakt, de keus om het niet alleen te willen doen. Ik raad het iedereen aan die een taal wil leren. Je krijgt zoveel persoonlijke aandacht bij een één op één les, wordt niet afgeleidt door andere dingen en het niveau wordt aangepast op jou. Als je daarbij de conversaties aangaat met andere mensen in die taal is het een perfecte combinatie. En wanneer je dan eindelijk in Spanje bent , ga er dan met de volle 100 procent voor. Wens iedereen een vriendelijke buenos días, doe je reservering in het Spaans, maak een praatje met de taxi chauffeur. Wat het ook mag zijn, doe er alles aan om non-stop te praten, non-stop te communiceren in de taal waar jij zo van houdt. Waarom? Omdat je het wil en omdat je het kan!

Kortom: Do what you love and love what you do. Go for it!!