Bucketlist voor je doelen | Op wereldreis

Wat is hetgeen wat je het liefste doet, van welke gedachte wordt je gelukkig en verschijnt er een glimlach op je gezicht. Waar krijg je kippenvel van als je eraan denkt. Waar wil je met de volle 100% voor gaan en ben je bereidt om dingen voor opzij te zetten, om iets te laten of juist te doen. Wanneer heb je het moment gecreëerd waarbij je opmerkt dat je de goede kant opgaat, waarbij je progressie ziet en een gevoel van lichte trots voelt opkomen. Wanneer ga je de stap nemen om iets te doen wat je echt graag wilt.

************

Een opleiding voor die extra kennis, een nieuwe baan voor nieuwe uitdagingen. Een cursus waarbij je gaat werken aan je zelfvertrouwen of een eigen bedrijf waar je al zo lang van droomt. Dingen die al heel lang op de planning staan, maar er nog niet van zijn gekomen. Welke door ‘drukte’ steeds vooruitgeschoven worden of door onzekerheid nooit gedurfd. Een soort van bucketlist voor als je een keer tijd hebt, voor als de tijd rijp is…. Een kleine verandering in je eetpatroon om te werken aan een gezondere levensstijl. Een dagboek bijhouden, waardoor je inzicht gaat krijgen in jezelf of een planner kopen om overzicht te creëren in je doen en laten.

Bucketlist

Een bucketlist met jouw doelen, een lijst met voornemens die misschien nog wel een keer gaan gebeuren, welke je misschien nog wel een keer gaat doen. Voor iedereen zal deze lijst anders zijn en die van jou zal waarschijnlijk hele andere doelen hebben dan van bijvoorbeeld die van je echtgenoot of van een goede vriendin. Bij de één bestaat de lijst uit werken aan zelfreflectie, bij een ander uit zoveel mogelijk reizen. En sommigen willen simpelweg lekkerder in hun vel zitten. Materialistische, fysieke of mentale doelen, grote verschillen, maar allemaal hebben ze één ding gemeen. Het zijn punten waar jij nog aan wil werken. Welke je gelukkig maken en waar je, alleen al bij de gedachte ervan, een trots en voldaan gevoel krijgt. Leren van ervaringen en durven om in het diepe te springen. Nieuwe gewoontes aanleren en deze proberen vol te houden. Dit is waar het uiteindelijk om draait.

Als de eerste keer niet lukt…

Na een aantal weken kom je erachter dat het toch iets moeilijker was dan je had verwacht, dat het niet zo gemakkelijk ging als je had gehoopt…. Althans, zo voelt het. Ga eens bij jezelf na: “Hoe vaak ben je aan iets begonnen wat je uiteindelijk niet hebt afgemaakt, waar je uiteindelijk geen meerwaarde meer in zag, of wat te ‘moeilijk’ was om vol te houden”. Ik denk dat iedereen wel een voorbeeld kan noemen en waarschijnlijk kwam het gevoel van ‘falen’ regelmatig om de hoek kijken. De gedachte dat je de enige op de wereld bent die het niet kan. “Laat maar, ik heb het in ieder geval geprobeerd.” “Wie weet lukt het over tijdje wel… of is het gewoon niet voor mij weggelegd”. En dan komt het meest frustrerende, je legt je erbij neer, maar de gedachten blijven in je hoofd. Iets voelt nog niet goed en op de één of andere manier kan je het niet loslaten.

Nu kun je op een moment als deze twee dingen doen:

  1. Met een sterk gevoel van ‘falen’ en ‘opgeven’ kies je ervoor het niet meer te doen. Ermee te stoppen en de gedachte creëren dat je het niet kan, dat je er waarschijnlijk niet goed in bent. Dat het niet de moeite waard is om er nog langer energie in te steken, want het werkt toch niet.
  2. Of je bent eigenwijs en probeert het gewoon opnieuw. ‘Vol angst en zenuwen, maar met een trots gevoel dat je het nogmaals gaat doen. Laten zien dat je niet zomaar opgeeft, je sterke persoonlijkheid naar boven halen. Onderzoeken waar het mis liep en je plan aanpassen om zo te gaan voor een andere manier. Jij kan dat!

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, er zijn veel manieren om iets te bereiken. Dat deze manier niet uitgepakt heeft zoals je wilde, wil niet zeggen dat je het niet kan. Het geeft alleen maar aan dat deze manier voor jou niet werkt, dat jij als persoon een andere nodig bent. Eén welke voor jou wel werkt en bovenal, welke vol te houden is in je dagelijkse leven. Om zo een nieuwe levensstijl te creëren. Vindt niet de juiste manier om iets te bereiken, vindt een manier die voor jou juist werkt.

Kies een andere weg

Iedere stap die je maakt is er één en wanneer iets blijft knagen aan je mind is dat een teken dat je er iets mee moet doen. Blijkbaar is je to-do nog niet afgerond, je doel nog niet bereikt, is het iets wat je nog steeds graag wil. Dan is opgeven, of beter gezegd in één keer stoppen geen optie, een andere weg kiezen wel! En ja, daar moet je het nodige werk voor verrichten en gaat dat helaas niet allemaal vanzelf. Maar als je het leuk maakt is dat helemaal niet erg, want wij mensen houden van dingen doen die leuk zijn. Conclusie, zorg dat je er plezier in krijgt! Vind die geluksmomentjes!

Welke stappen je precies gaat maken is nog even niet van belang. Vooral bij grote ‘projecten’ zal het nog wel even duren voordat je je doel hebt bereikt. En door de ‘mislukking’ van de vorige keer is je zelfvertrouwen waarschijnlijk iets minder, dus neem vooral je tijd.

Focus op de start

Het enige wat je hoeft te doen is het ‘lef’ hebben om die stap (nogmaals) te zetten en de uitdaging opnieuw aan te gaan. Het opnieuw proberen maar dan via een andere weg, op een andere manier. Je kracht halen uit de momenten die wel lukken, uit de momenten waarbij een glimlach op je gezicht verschijnt. Waar het geluksstofje om de hoek komt kijken.

In plaats van bezig zijn met de vraag of het je wel gaat lukken, de onzekerheid of je het wel kan, gaan we ons focussen op de start. Heb voor jezelf duidelijk wat je wil, breek het in kleine stappen en focus je daarna op de eerste stap. Alleen op deze, de rest komt later, in de toekomst, waar we nu nog niet zijn. Om je beter beeld te geven gaan we op reis, gaan we een reis maken welke je dichter bij je doelen gaat brengen. Dichter bij het afstrepen van je to-do’s op je bucketlist.

Op wereldreis

Zie het leven eens als een wereldkaart. Een kaart vol met routes en mogelijkheden in alle richtingen. Volop keuzes om je eigen pad te kiezen, om je eigen weg te creëren. Een heel groot vel papier waarop jij je eigen route kan uitstippelen. Eigen keuzes maken en helemaal vrij op welke manier je dat gaat doen. Welk vervoersmiddel, welke wegen, welke bezienswaardigheden, allemaal jouw keus. De eindbestemming is duidelijk, je weet waar je naar toe gaat, wat je doel is, maar nog niet precies hoe je er gaat komen.

Klaar voor vertrek 

Dagen, weken, maanden, misschien wel een jaar. Voor we kunnen vertrekken moet er dus nog veel gebeuren, moet je uitzoeken waar je naar toe wil en op welke manier. Uitzoeken welke route je het meest aanspreekt, waar je de mooiste views gaat vinden. De mooiste plekjes voor prachtige foto’s, voor mooie herinneringen, voor persoonlijke leerdoelen. Ervoor zorgen dat je niets mist, niets over het hoofd zal zien en vooral niets vergeet. Welke gedachten neem je mee en welke laat je thuis? Welke gewoontes heb je nodig en welke zijn overbodig? Ga je gelijk van start of stel je het nog een aantal weken uit. Zoals ik al vertelde, stel het niet te lang uit, wees je twijfels voor. Eerste keuzes zijn vaak de beste. Laat je gedachten niet ompraten door anderen, tips kun je meenemen, zijn bruikbaar voor je reis, maar uiteindelijk ben jij degene die gaat en niet zij.

~~Obstakels zijn uitdagingen, niet om overheen te vallen

Hoe groter je doel, hoe meer stappen je moet maken, hoe langer je reis. Een langere weg, meer obstakels en een slechter zicht op je eindbestemming. Maar dat mag de pret niet drukken, je hebt een keus gemaakt en gaat in de goede richting. Je gaat op reis! Alle obstakels die je op de route tegen gaat komen gaan er voor zorgen dat je sterker in je schoenen gaat staan. Dat je ‘fouten’ een volgende keer ANDERS gaat doen. Lees dat goed, anders en niet beter! Niet bang voor zijn, veranderingen zijn soms nodig voor een beter resultaat. Je plan bijschaven zodat je op de goede weg blijft. Het enige doel wat je namelijk hebt is het bereiken ervan, jij wil die rondreis maken, jij wil een gezondere levensstijl, jij wil andere mensen helpen, jij wil vol trots je diploma halen. Zolang het een stap richting je doel is ga je de goede kant op. Durf te vertrouwen op jezelf.

The best way to get things done, is to simply begin

Bij kleine en simpele doelen weet je vaak al gelijk wat je wil, welke route en welk vervoersmiddel. Heb je alles voor jezelf duidelijk en als het even kan, graag de snelste en gemakkelijkste route. Degene die jou zo snel mogelijk en ‘veilig’ naar je eindbestemming brengt, naar je doelen.

Maar voor de grotere en onduidelijkere doelen heb je eerst tijd nodig, tijd om na te denken. Tijd om goed te beseffen waar je aan gaat beginnen, of je het überhaupt wel ziet zitten. Of je er tijd voor hebt, of je er met de volle 100% voor wil gaan. Dat is heel goed, bewust weten waar je mee bezig bent en onderzoeken of het allemaal haalbaar is, maar wacht niet te lang. Uitstellen zorgt voor twijfels, zorgt ervoor dat je gaat twijfelen aan jezelf, dat je de route te vaak aanpast en daardoor een onduidelijke kaart. Niet meer precies weten wat je plannen zijn en langzaamaan het overzicht kwijt raken. Stel je voor dat je het vliegtuig mist…. stel je voor dat je verdwaald…..dat je bang wordt en uiteindelijk toch niet durft….stel je voor dat je het niet kan….

Focus op één reis

Het belangrijkste is focus je op één reis, op één eindbestemming. Je kunt niet tegelijk naar Spanje EN naar Australië, twee reizen tegelijk naar een totaal andere kant, onmogelijk, dat ligt te ver uit elkaar. Dat zorgt voor teveel obstakels, voor teveel onrust. Dat is multitasken, meerdere dingen tegelijk willen doen en jezelf over de kop werken. Natuurlijk kun je voor beiden gaan, maar één tegelijk. Maak daar twee momenten van en zie het als voordeel. Twee keer op reis, twee keer zoveel ervaring, twee keer meer uitdagingen en twee keer meer leerdoelen. Neem je tijd om te genieten en zorg voor overzicht en rust in je hoofd.

Dus nu tijd om de vraag aan jezelf te stellen:

Hoe snel is jouw reisplan gemaakt? Hoe snel heb je de eerste keuze gemaakt en misschien al wel je complete route uitgestippeld. Weet je al precies langs welke bezienswaardigheden je zal gaan? Of laat je deze open en durf je de planning te los te laten? Durf je erop te vertrouwen dat het goedkomt en je route af en toe aangepast zal worden door gebeurtenissen om je heen? Afwijken van de ‘juiste’ route en soms een onbekend zandpad nemen in plaats van de snelweg. Welke keuze maak jij?

Eindbestemming

Voor alles wat we willen bereiken moeten we een weg afleggen, moeten we stappen zetten richting onze doelen. In welk opzicht dan ook. Soms kost dat heel veel moeite en soms een klein beetje. Wij mensen zijn er goed in om onszelf teveel moeite te laten doen. Kunnen van een mug een olifant maken, maken bezigheden te groot en hebben vaak verwachtingen die er niet zijn. Door de bomen het bos niet meer zien, terwijl er helemaal geen bos is. Een grote berg willen beklimmen, terwijl je er gewoon overheen kan springen. Uren onderweg zijn, terwijl je er in 15 minuten kan komen. We zetten ons vaak tot verplichtingen die we helemaal niet leuk vinden. Doen alles omdat het ‘moet’. Leggen de lat voor onszelf soms zo hoog, waardoor we vergeten wat de eindbestemming is. Waar we ook alweer naar toe gingen.

Maar waarvoor? Om je te bewijzen? Te laten zien hoe je bent? Laten zien dat je beter kan? Onthoudt het volgende heel goed, je bent goed zoals je nu bent, je hebt leerdoelen en dat is oké. Maar hoe hoger jij de lat voor jezelf legt, hoe moeilijker het je zelf maakt, hoe kritischer je zal zijn. Kritisch op jezelf, maar uiteindelijk ook op je omgeving. Ben je bezig met spiegelen op anderen, jezelf vergelijken met anderen of ze juist behandelen op die manier. Blijf focussen op jezelf, schaaf je route bij als het nodig is. Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit, dat je vrolijk bent en je iedere dag weer je prachtige glimlach laat zien. Dan krijg je deze weten terug 🙂

Maak een route, maak een planning, maar geen die je niet aankan. Leg de lat wat minder hoog. Maak geen planning voor 10 mensen, terwijl je zelf toch echt de enige bent die eraan kan werken. Dat zijn negen taken teveel, negen routes uit de richting, negen tassen met overbodige spullen, ofwel bijbetalen voor extra bagage. Zonde!

Gps

En na al die voorbereiding ben je er eindelijk klaar, klaar voor de grote reis, klaar voor nieuw avontuur, een nieuwe uitdaging. Ervan overtuigd dat je alles hebt, alles weet en er niets meer ‘mis’ kan gaan. Tot in de puntjes ben je voorbereidt, je weet precies waar je naar toe wil en via welke weg. Dus je eerste stap is al gezet. Yes! Dat ging best gemakkelijk. En dan komt je eerste uitdaging, de eerste obstakel…. Omleidingen, wegwerkzaamheden, slechte wegen, noodweer….. storing in je brein.

~~Enjoy the little moments

Wanneer je goed bent voorbereidt raak je niet in paniek, adem je een keer diep in en uit en blijf je rustig en kalm. Weet je dat je eerste leerdoel voor je klaar staat. Het is tijd voor je eerste break, tijd om te stoppen bij een tankstation. Tijd om je telefoon te pakken en op zoek te gaan naar google maps. Tijd om de gps aan te zetten. Je stapt even uit de auto en kijkt om je heen… Wauw! Wat een uitzicht! Dat was je nog helemaal niet opgevallen tijdens het rijden, door alle drukte in je hoofd niet bij nagedacht om ook te genieten. Staat dat puntje al op je lijst? Genieten…. zo niet, voeg deze dan gelijk toe. Belangrijk! Je staat even stil bij het moment, om te beseffen hoeveel km je al hebt afgelegd, hoe ver je eigenlijk al bent. Vaak is dat verder dan je had verwacht. Met een glimlach kijk je op de kaart en zie je een grote rode cirkel welke met een stift om je eindbestemming is getekend. Dat is jouw doel, daar doe je het voor. Na een kleine break vervolg je je reis, de gps leidt je door een toeristische route en je geniet van alles om je heen. Je voelt je langzaamaan rustig worden van binnen en begint door te krijgen dat je progressie hebt geboekt, dat je de goede kant opgaat. Yes!

Kies je eigen weg

Wanneer jij het aandurft de uitdaging aan te gaan om je eigen weg te kiezen, ben je klaar voor een mooie reis. Voor een prachtreis die je helemaal zelf hebt uitgestippeld, zelf hebt gemaakt. Een reis met bezienswaardigheden, roadtrips, dagjes weg, een reis met veel genietmomenten. Alles gaat zorgen voor het een positieve kijk, voor een goed humeur en een stralende glimlach. En geloof me, als dan eindelijk de dag is aangebroken dat je arriveert op je eindbestemming, ga je één ding nooit vergeten. Het waanzinnige gevoel van zo trots als een pauw! Het ongeloof dat het je toch is gelukt. De dankbaarheid dat je de reis kon maken. Het moment dat je op het topje van de Grand Canyon staat en verstelt staat van een geweldig uitzicht. In New York met een yellow cab aankomt bij het vrijheidsbeeld. Een hele mooie en trotse selfie maakt bij de zonsondergang in Nieuw Zeeland. Of volop aan het genieten bent van Spaanse tapas in Spanje. Waar je ook uit gaat komen, je einddoel is uiteindelijk trots zijn op jezelf. Aan jezelf laten zien dat je het kan! Dat geeft voldoening, dat geeft zelfvertrouwen en dat geeft een glimlach op je gezicht. Daar wordt je een mooi mens van. Een lange reis zorgt voor voldoende energie om verder te gaan, om het vol te houden, om bezig te gaan met het plannen van een nieuwe route, een nieuwe reis. Maak geen abrupte veranderingen, dat blijf je niet volhouden, dat is onrealistisch. Neem je tijd, geniet ervan en verdeel de reis in korte routes.

Geloof in jezelf en durf

Het gaat er uiteindelijk niet om waar je uitkomt, het gaat erom waar je vandaan komt en wat tijdens je reis hebt bereikt. Wat je in je leven hebt bereikt. Dat je de uitdaging aan bent gegaan om je eigen weg te kiezen, bent gegaan voor hetgeen waar jij van droomde. Of hetgeen wat je al zo lang wilde proberen. Waarvan je wilde bekijken of je het zou kunnen, of het je ligt, of het bij je past. Dat je een reis durft te maken welke je gaat helpen met het bereiken van je doelen. Groot of klein, maakt niet uit, als het voor jou belangrijk is moet je het doen. Of in ieder geval proberen. Iedere reis gaat je helpen met je doelen. Op je werk, in je persoonlijke leven of in je omgeving. Iedere stap is er één.

Don't call it a dream, call it a plan

Kleine checklist

Schrijf op wat je nog wil bereiken en maak voor jezelf die bucketlist. Kijk wat erop staat en kies er één om mee te beginnen. Maak vandaag nog je eerste stap, je eerste voorbereiding van je reis. Koop een wereldkaart, plan je route in grote lijnen en dan volgt de rest vanzelf. Als het iets is wat je echt graag wil, geloof me, dan ligt de motivatie voor het oprapen. Zie je het overal om je heen, het enige wat je nu moet doen is kiezen en durven. En wanneer je dan eindelijk gaat vertrekken, hoelang het misschien nog zal duren, wil ik je nog één kleine checklist meegeven, welke je echt niet moet vergeten:

Een paspoort met zelfvertrouwen, een notitieboekje met je doelen en een koffer vol liefde. Liefde voor anderen, maar ook zeker voor jezelf. Maak er een onvergetelijke reis van, zorg dat je trots bent op jezelf, werk aan je geluk, wees lief en vertrouw dat je het kan. Dan komt de rest vanzelf.

(ps. vergeet niet om heel veel foto’s te maken :-))

¡Tengas un buen viaje!

Laat jullie nog even weten welke bestemming het is geworden? Ben heel benieuwd 🙂

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *