“Weet jij waar de oplader ligt?” “Jij hebt die voor het laatst gebruikt!”  “Ruim je schoenen nu eens op!” “Wat een puinhoop hier ook!” Herkenbaar? De heerlijke discussies welke in ieder huishouden wel eens voorkomen. Het elkaar de ‘schuld’ geven van iets wat kwijt is, niemand heeft het gedaan en het is spontaan met de noorderzon vertrokken. Vaak krijgt degene die het meest thuis is deze taken er bij. Zorgen voor een georganiseerd huishouden, het bijhouden en dan ook nog een structuur creëren waar iedereen baat bij heeft. En meestal voelen wij vrouwen zich hiervoor iets meer verantwoordelijk voor dan mannen.. Of laat ik het anders zeggen, mannen denken nuchter en maken zich er niet zo druk om. Dus hoe zorg je nu voor een opgeruimd huis en belangrijker nog, hoe kun je deze blijven behouden.

****************

Een opgeruimd huis, alles georganiseerd en tot in de puntjes verzorgd, wie wil dat nu niet. En als het even kan, helemaal vanzelf zonder enige moeite. Mocht iemand hier de oplossing voor hebben, let me know 😉

Naar mezelf kijkend kan ik behoorlijk geïrriteerd raken van teveel prikkels om mee heen en wanneer ik ’s avonds thuiskom in een rommelige sfeer werkt dat alles behalve motiverend. Vaak hebben we op het werk of buitenshuis alles op orde, hebben we structuur in wat we doen en zorgen we voor een voldaan gevoel als we naar huis gaan. Maar wanneer we eenmaal thuis zijn en zien dat de vaatwasser nog uitgeruimd moet worden, de tafel vol ligt met spullen en de was waar je vanochtend niet aan toe was gekomen, nog in de wasmachine zit, zorgt dat voor de nodige frustraties. Een opgeruimd huis kan zorgen voor innerlijke rust, zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren en het kan zelfs zorgen voor af en toe een genietmomentje.

Opruimen en organiseren

Maar hoe krijg je dat voor elkaar. Tegenwoordig vliegen we van hot naar her, zijn we vaak bezig met van alles en nog wat en tegen de tijd dat we vrij zijn of vakantie hebben, is er door alle opeenstapelingen totaal geen zin en motivatie om de boel weer op orde te krijgen. Nu kun je ervoor kiezen om op een energievolle dag alles uit de kast te trekken en een enorme chaos te creëren. Maar dat heeft één nadeel, je moet het daarna ook zelf weer opruimen. Ik beloof je, dat is teveel voor in één keer.

Vandaag gaan we in op het huishouden en dan bedoel ik niet het schoonmaken of de was ophangen. Maar een aantal praktische tips wat betreft het opruimen en organiseren van heel je hebben en houden. Het soms verloren stukje structuur in huis waar je allemaal baat bij hebt. De herkenbare momenten welke kunnen zorgen voor onnodige discussies en irritaties. En aangezien we in deze blogreeks aan onze positieve mind willen werken en de rust in onszelf willen vinden, is dit een onderwerp welke je zeker niet moet overslaan. Het zal je oprecht heel veel innerlijke rust gaan geven.

1. Geef alles een vaste plek

Wanneer je net begint met organiseren zal dit behoorlijk veel tijd kosten en zoals ze zeggen: “het moet eerst erger worden voordat het beter wordt”. Maar wanneer je alles een vaste plek geeft in je huis gaat dit je zeker helpen om dat beetje extra structuur te krijgen wat je nu misschien nog zoekt. En daarbij kan het je ook heel veel tijd (en stress 🙂 besparen.

Het zorgt ervoor dat je precies weet waar iets ligt en voorkomt de geïrriteerde momenten van uren zoeken naar die ene oplader of dat tasje waarvan je zeker wist dat je het aan de kapstok hing. Geef alles een vaste plek in huis en belangrijker nog, leg het daar ook weer terug! Anders heeft het natuurlijk nog geen zin 🙂

2. Gebruik bakjes

Wanneer je alles een vaste plek hebt gegeven in je huis, is de eerste stap naar een georganiseerd huishouden gezet. Maar toch kunnen er nog wat struggles voorbij komen. Als alle opladers los in een lade liggen moet je nog steeds zoeken naar de juiste. Of wanneer je al het papierwerk op één grote stapel hebt gepakt, zal het je nog tijd kosten om die ene factuur te vinden. Kortom, ‘gestructureerde chaos’. Mijn oplossing hiervoor: gebruik bakjes. Groot, klein, in een lade, in een kast, ze zijn echt multifunctioneel wat betreft opruimen en organiseren. Plaats meerdere bakjes bij elkaar, deel ze op in categorieën zoals opladers, usb’s, pennen etc. en je zal versteld staan hoeveel overzicht dit geeft. Een eenmalige aanschaf waar je een leven lang plezier van zal hebben.

3. Stop met verplaatsen

Wat we vaak doen met verdwaalde spullen is verplaatsen in plaats van gelijk opruimen. En dat is nu juist hetgeen wat niet werkt en je uiteindelijk twee keer werk bezorgt. De welbekende zin, “ruim ik straks wel op”, of “leg daar maar neer, neem ik het straks mee naar boven”. Ik durf te wedden dat 9 van de 10 keer het er de volgende dag nog steeds ligt. Leuk hè, die herkenbaarheid 🙂 Zelfs voor dit onderwerp is soms wat discipline nodig, maar daarbij is het ook een stukje gewenning en routine. Wen jezelf aan na gebruik iets gelijk terug te leggen waar het hoort, want zeg nu zelf. Thuiskomen of werken in een opgeruimd huis, daar wordt je toch blij van.

Tip: Probeer ook eens de 2 minuten regel, kun je het binnen 2 minuten opruimen, doe het dan gelijk!

4. Vermijdt uitstelgedrag

Aansluitend op punt 3 is het uitstellen van taken. ’s Ochtends de was erin doen en aan het eind van de dag bedenken dat je deze nog moet ophangen. En dit terwijl je juist zo graag wil gaan slapen. Of het opvouwen ervan.. hoeveel van jullie heeft het een paar dagen later nog steeds aan de waslijn hangen 🙂 Zorg dat je taken als deze dezelfde dag nog uitvoert en voorkom uitstelgedrag.

Doe je dit niet zal je er de hele dag over nadenken, blijft het een openstaande to-do waar je jezelf de hele dag aan moet herinneren. Of misschien ga je er al tegenop zien voordat je überhaupt begonnen bent en voor je het weet is de dag voorbij en is het nog steeds niet af. Dit geeft enkel en alleen frustratie en onrust. Waar het ook om gaat, maak een start en begin! Dat is meestal de enige moeite die je ervoor hoeft te doen, daarna kom je vanzelf in de flow en valt het achteraf allemaal reuze mee. Maak taken niet groter en langer dan ze zijn. Zonde van je tijd.

5. Zet veelgebruikte spullen binnen handbereik

Soms is het handig om iets wat je dagelijks gebruikt niet gelijk te verstoppen in een kast. En dat hoeft ook zeker niet. Wanneer je het een goede setting geeft, waardoor het onderdeel wordt van het interieur, is het helemaal niet storend om het in het zicht te hebben staan. Zolang het maar niet rommelig oogt of in de weg staat.

Ik gebruik bijvoorbeeld iedere dag onze Smeg broodrooster. Langere tijd haalde ik deze elke middag uit de kast, stekker in het stopcontact, na de tijd weer schoonmaken en terug in de kast. Voor een keer prima, maar na een aantal weken begint dat toch een vervelende taak te worden. Dus inmiddels mag het zich onderdeel noemen van het interieur. En zeg nu zelf, sommige keukengadgets zijn te mooi om achter een deurtje te verstoppen.

6. Maak van meerdere items één

Nu houden wij vrouwen vaak van decoratie en overal iets neerzetten. Zelf vind ik het onwijs leuk om de keuken te vullen met allerlei keukengadgets. Denk aan het koffiezetapparaat, blender, messenblok etc. Maar helaas kan dit al snel zorgen voor een rommelige look en daarbij is de keuken natuurlijk bedoeld om te koken 🙂 Iedere keer alles aan de kant schuiven voordat je de groente kan gaan snijden werkt natuurlijk niet echt efficiënt.

Wil je toch wat items neerzetten, creëer dan rust door het bij elkaar te zetten als één accessoire. Geloof me, dit werkt echt heel goed! Zo heb ik inmiddels op het aanrecht mijn weegschaal, kookboek en peper/zoutstel bij elkaar staan. Functioneel en staat ook nog superleuk!

 

En dit is uiteraard ook toe te passen in de rest van je huis. Op de tafel, in de vensterbank of op schappen en plankjes, Zet meerdere items bij elkaar, maak er één geheel van en je zult zien dat het rust uitstraalt. En zo hebben al je decoratiestukken stiekem toch een plek in huis 😉

7. Doe het samen

Mocht je met meerdere personen in het huishouden wonen, is het echt van belang dat je van elkaar weet wat je doet. En vooral op welke manier. Nu kun jij thuis de kast op gaan ruimen, alles gaan sorteren en georganiseerd in bakjes leggen. Maar wanneer manlief, je huisgenoot of de kinderen het daarna weer overhoop trekken of dingen gaan verplaatsen heeft het natuurlijk weinig zin. Ofwel structuur verdwenen en voor je het weet ben je weer aan het opruimen.

Laat ook anderen weten wat je methode is, waar iets ligt of hoe je de kleding opvouwt. Om welke categorie het ook gaat, zorg dat je samen op één lijn ligt en probeer het dan ook samen zo te houden. Het kan voor wat tijdelijke frustratie en ongeduld zorgen, maar geloof me. Even volhouden en na een tijdje zal je versteld staan als manlief zijn broek weer netjes heeft opgevouwen en in de kast heeft gelegd 😉

8. Gebruik de Marie Kondo methode

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien vind je het zweverig klinken, maar de Marie Kondo methode heeft mij echt geholpen met structuur brengen in ons huis. En vooral het opruimen van overbodige spullen. Nu heb ik al jaren de ’tic’ van bakjes en vakjes, maar dit was echt de perfecte aansluiting hierop. En na het zien van de Netflix serie Tyding up with Marie Kondo was ik om.

Door haar manier van werken ga je anders kijken en blijft je focus op één onderwerp. Voor mij een belangrijk punt, aangezien ik nog wel eens afgeleid wordt ofwel teveel aan het multi-tasken ben. Ik heb het geprobeerd en het geeft daadwerkelijk heel veel rust, structuur en overzicht. Moet ik er wel bij zeggen dat de ‘paniekmomentjes’ van waar moet ik beginnen zeker langs gaan komen 🙂

Het verschil met onze eigen manier van opruimen en de Marie Kondo Methode is dat we vaak opruimen en organiseren per kamer. Deze methode doet dat juist niet. Het is een sorteerproces welke werkt met categorieën. De opdracht is om door alle spullen in je huis heen te gaan, maar dan ook echt alles! En doordat je het in categorieën doet zal je niets vergeten. In simpele taal, je maakt een enorme stapel van de categorie, kijkt ernaar, raakt volledig in paniek met de gedachte:”heb ik echt zoveel?!” en “waar ben ik aan begonnen!” en je begint met sorteren. Schrikt het al af? haha.

Je moet er inderdaad even tijd voor vrij maken, maar wanneer je alles een beetje hebt bijgehouden thuis en het niet in één keer doet, zal het meevallen. Maar ik beloof je, het zal echt meerwaarde geven in de toekomst en ervoor zorgen dat je minder bezig bent met opruimen. En ondanks het vele werk heeft ze me met haar welbekende vraag: “Does is sparks joy?” en tegen ieder item ‘Dankjewel’ zeggen, ook wel weer veel lachwekkende momenten bezorgd. Tegenwoordig zeggen we hier thuis netjes tegen alles wat we weg doen ‘Dankjewel’ 🙂

Conclusie

Je kan er voor kiezen om een aantal van de bovenstaande tips te gaan proberen. Maar mocht je echt een nieuwe start willen maken en met een compleet opgeruimd huis en hoofd willen beginnen, dan raad ik oprecht de Marie Kondo methode aan. Of iets soortgelijks. Begin met stap 1 en ga zo door tot alles aan bod is geweest. Werk in fases, neem je tijd en zorg dat je het met een goed humeur doet. Maak er geen verplichting van, creëer geen frustratiemomenten en hou je vast aan de gedachte dat wanneer het eenmaal gedaan is, je er heel blij van gaat worden. En vergeet daarna niet om het bij te houden 🙂

Succes!

Praktische tips - Organiseren