,

Hoe je van iedere dag een topdag maakt

Van hier naar daar, door elkaar en alle kanten op. En dit alles nog heerlijk warm onder de dekens. Met een nog slaperig hoofd zijn mijn eerste hersenen al druk bezig met het voorbereiden van de dag. Een grote check door alle to-do’s en niet te vergeten de lijst met must-do’s. Wat gaat we vandaag als eerste doen? Waar gaan we mee beginnen? Veel ochtenden, al voor ik ben opgestaan, kunnen mijn hersenen het presteren om al volop in de werkstand te staan. Kijkend op de lijst, welke gisteravond al is gemaakt, wordt er een overzicht gecreëerd van de dag. Wat de verstandige keuzes zijn en beter nog, hoe we gaan zorgen voor een stralend en blij humeur. Ofwel een topdag! Wat het precies is weet ik niet, maar ik weet inmiddels van mezelf dat alles wat ik voor het opstaan denk ‘zinloos’ is, gedachten die je heel snel weer moet vergeten. Gedachten met ‘misschien’. en ‘waarschijnlijk’. Allemaal dingen die misschien wel kunnen gebeuren. Waardoor de dag misschien wel verkeerd gaat lopen of juist misschien wel heel goed. Gedachten waardoor je goede voornemens waarschijnlijk weer gaan niet lukken vandaag…  waardoor je waarschijnlijk weer ‘tijd tekort komt’… Oké, tijd om mezelf wakker te schudden, eerst rustig opstaan, lekker ontbijtje en dan starten met de dag. Want wie wil een dag nu beginnen met onrust en stress… Goedemorgen 🙂

Wij mensen kunnen onze hersenen af en toe heerlijk laten ratelen. En als je maler bent net als ik met een hoofd vol stuiterde minions die het superleuk vinden om dag en nacht te werken, kan dat soms best vermoeiend zijn. Veel gedachten, veel hersenkrakers, onrealistische ideeën, kortom tijd om er iets aan te doen.

Iedere dag is een nieuwe gegeven, iedere dag krijg je dankbaar cadeau. En als ik naar mezelf kijk zijn er geen twee dagen in de week die ik met elkaar kan vergelijken. Zelfs geen één! Iedere dag gaat anders en dat maakt het ergens ook wel weer heel erg leuk. Variatie en niet precies weten wat er komen gaat. De dag vol goede moed beginnen en proberen de positiviteit te behouden. De negatieve gedachten opzij zetten en gaan voor een topdag! Dat blijft één van mijn belangrijkste to-do’s elke dag weer.

Verkeerde start

En toch komt er af en toe een dag voorbij met een ‘verkeerde start’. Ken je dat, wakker worden en gelijk al druk maken over de planning. Wakker worden met de gedachte waarbij je niet zeker weet of deze dag wel zo leuk gaat worden. Een dag waar je tegen op kan kijken, waar je misschien wel wat nerveus voor bent. Een dag met een belangrijk gesprek, een dag met een deadline voor je project, een dag waarvan je weet dat deze druk gaat worden. En door al die gedachten hebben je hersenen al een complete ‘werkdag’ erop zitten voor je de dag überhaupt begonnen bent….. Verkeerde start….

Om maar gelijk to the point te komen, dit zit enkel en alleen in je hoofd, dit zijn je hersenen, je gedachtegang waarmee jij probeert jezelf op een verkeerd pad te zetten. De gedachten die jij jezelf aanpraat en waardoor je ze uiteindelijk gaat geloven. De gedachten die zorgen voor jouw gevoel. Als jij de hele dag tegen jezelf zegt: “Wedden dat het ‘mis’ gaat vandaag, wedden dat het gesprek niet goed verloopt, wedden dat ik het project niet af ga krijgen….” Ja, dan gaat je dag vast niet vlekkeloos en leuk worden. Zeker niet in je hoofd. En dit is nu juist hetgeen waarvan je absoluut geen gewoonte moet maken, want het werkt alles behalve motiverend en vreet energie. Probeer daarbij altijd uit te kijken naar het welkende moment waarbij je denkt: “Zie je nu wel, het viel allemaal reuze mee”. Je kan oprecht van iedere dag een topdag maken. Met de juiste instelling, de goede energie en een positieve mindset gaat je dag hoe dan ook leuk worden. En mocht het toch een keertje tegenzitten, bekijk het dan van de goede kant en haal je leerdoelen eruit. Vergeet daarna het moment en focus je op een volgende keer.

‘Kies je eigen humeur’

Al onze gedachten zorgen ervoor hoe we ons voelen. Al die gedachten waarvan we er tig creëren op een dag geven ons de ‘opdracht’ ons gevoel te bepalen. Hoe negatiever je gedachte, hoe slechter je humeur en dus ook je reactie. Het is aan jou hoe je ermee omgaat, hoe je omgaat met de momenten van bijvoorbeeld te snel reageren, de welbekende momenten welke nogal eens zorgen voor een verkeerde opvatting. Een te snelle reactie waarbij je even niet hebt nagedacht, waarbij je niet eerst geteld hebt tot 10. Of tot 20, 30, of misschien wel 100 😊. De momenten waarbij je jezelf wel voor je hoofd kan slaan over hoe je reageerde en je even totaal niet trots bent op jezelf. De momenten dat je denkt “oeps, dat was niet handig..” Of wanneer iemand jou verrast met een overweldigende reactie, een moment waarbij jouw hersenen heel snel moeten schakelen en de situatie bekijken. Ligt het aan jou? Of is het afreageren door de gedachte van de ander…

Je kunt zelf kiezen hoe je reageert in een bepaalde situatie. Kies je voor boos worden, sacherijnig zijn en zorg je er zo voor dat je complete dag ‘verpest is’ of tel je toch rustig tot 10, adem je een keer diep in en ga je verder waar je gebleven was. Aan jouw de keus….

Choose-Happy

Zorg ervoor dat je humeur goed blijft, laat deze niet gelijk ‘verpesten’ door iets of iemand. Of belangrijker nog, door jezelf.  Ga niet constant terug naar je verleden, waar je niets meer aan kan veranderen. Maar ook niet iedere keer naar de toekomst, die je helemaal nog niet weet. Blijf in het heden en leef in het moment. En voel je onrust opkomen of mocht het een keer tegenzitten, neem dan heel even pauze, denk even na voor je iets zegt, voor je iets doet. Neem een keuze waar jij vrolijk van wordt, waar jij een goed gevoel van krijgt en waar jij een mooie herinnering mee creëert.

Leer iedere dag bij

Nog steeds leer ik iedere dag een beetje bij, leer ik hoe onze hersenen werken en hoe het komt dat onze gedachtegang altijd weer veranderd. Verdiep ik me graag in de achterliggende gedachte en blijf ik het een uitdaging vinden om uit te zoeken welke richting op te gaan. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat wel werkt en wat totaal niet. Wat je moet schrappen uit je doen en laten en wat je juist moet toevoegen voor die positieve vibe. Niet alles is te bepalen in je leven, maar je kan het wel een goede kant opsturen. Een richting waardoor je oplossingen gaat zien in plaats van problemen. Inzien hoe je iets kan veranderen op een kleine en simpele manier. En soms is dat simpelweg niet meer dan anders denken. En vooral niet te moeilijk. Gedachten zitten in je hoofd, zijn tijdelijk en gaan uiteindelijk weer aan je voorbij. Vaak zit een oplossing in een heel klein hoekje en heb je daar echt geen complete reisgids voor nodig om deze te vinden. Ga niet op zoek naar iets waarvan je weet dat je het niet gaat vinden, op zoek naar een bevestiging die er niet is. De enige die je het antwoordt kan geven ben namelijk je zelf. Uiteindelijk moet je de keuzes zelf maken, soms zijn ze leuk en soms wat minder ofwel leerdoelen.

~Voor een kleine oplossing heb je geen complete reisgids nodig…

En nu weet ik dat het heel simpel klinkt, maar geloof me dat is het ook. Onze hersenen zijn wat dat betreft een magisch systeem. Hoe meer je jezelf het onrealistische geeft, hoe meer averechts het zal werken. Laten we een voorbeeld nemen. Na een aantal gesprekken heb je een gaaf project gekregen, je bent razend enthousiast en klaar om ermee aan de slag te gaan. Het ene moment zit je boordevol ideeën, weet je precies wat je wil gaan doen en verloopt alles voor je gevoel vlekkeloos. Geluksstofje! En ineens komt het moment van totale paniek, zie je door de bomen het bos niet meer en is de opdracht ineens veel minder leuk. Ofwel het overzicht kwijt. En dit alles terwijl je er zo enthousiast was…. Conclusie, teveel (onrealistische) gedachten, teveel tegelijk willen (multi-tasken) en compleet het overzicht kwijt. Het enige wat je dan gecreëerd hebt is een warrige boel in je hoofd, alle minions overwerkt en waarschijnlijk een humeur waar je niet heel blij van wordt.

Creëer overzicht

Overzicht is een ontzettend belangrijk iets in je doen en laten, overzicht hebben en vooral houden over wat je gaat doen. Zorgen dat het realistisch blijft en je jezelf niet overspoelt met teveel to-do’s. Teveel willen doen werkt tegen, zorgt voor een negatieve vibe, een slecht humeur en maakt je dag er zeker niet leuker op. Zorg dat je goed voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt, wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen. Zorg voor inzicht in jezelf en maak vooral kleine stappen richting je doelen. Schrijf ze op, werk ze voor jezelf uit of maak gewoon een begin. Ga eerst voor het belangrijkste doel, rust in je hoofd, een positieve gedachtegang en dan komt de rest vanzelf. Je zal zien dat het steeds een beetje beter gaat. Plan realistisch, wil niet teveel en geniet van ieder moment. Hoe meer je het van de zonnige bekijkt, hoe beter het er allemaal uit gaan zien. Want zeg nu zelf, we hebben liever een stralende blauwe lucht, dan donkere grijze wolken.

Wat zijn jouw eerste gedachten in de ochtend?

Hoe-je-van-iedere-dag-een-topdag-maakt

 

 

3 antwoorden
  1. Julie Dinesen zegt:

    Wat een mooi verhaal. Die raakt me. Ik kocht eens een bosje bloemen voor iemand en aan de kassa hoorde ik: dat had je niet hoeven doen. Een beetje geirriteerd draaide ik me om en keek in een paar waterige arige blauwe ogen. Ik draaide me direct naar de kassajuf terug en fluisterde: doe er maar twee. Vervolgens heb ik een bosje bloemen aan die meneer gegeven. Geweldig wat er dan ontstaat: kassajuf verrast, klanten eromheen gaan glimlachen. En deze meneer: had een heerlijk dag Hoe zo n klein gebaar zo heerlijk kan zijn voor alle betrokkenen. Ik ga zo mijn kleindochter van 9 van het voetbalveld ophalen, hoeft ze daar niet te blijven wachten tot haar broer klaar is, lekker nij oma onder de douche, samen boodschappen doen, even op bezoek bij overgrootoma( die ook weer gelukkig) gewoon een gezellige dag samen

  2. Michael zegt:

    Het inventiefste idee? De meest ‘loco’ locatie? Het creatiefste cateringconcept? De feeeriekste feestsetting? Het zouden klinkende Suske en Wiske-titels kunnen zijn, maar voor Da Vinci Events is het verre van fictie! Het zijn stuk voor stuk vragen waarover we ons dagelijks buigen voor klanten die een

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.