Inmiddels heb ik er al een aantal blogs over geschreven. Druk zijn, veel to-do’s, gezonde levensstijl en iedere dag weer dit alles combineren met je eigen persoonlijkheid. Hoe ga je om met de drukte in je hoofd, hoe vind je een balans tussen al die werkzaamheden die nog moeten gebeuren. Hoe zorg je ervoor dat je altijd vrolijk bent, altijd geniet en altijd doet wat je leuk vind. Alles laten verlopen naar jouw wens en belangrijker nog, dat je gelukkig bent? Hoe creëer je die levensstijl.

*********************

Klinkt goed hè, als er iemand zou zijn die hiervoor een wonderpilletje had, nou dat was die persoon miljonair denk ik haha. Maar laten even realistisch blijven. Mensen denken wel eens dat het bij mij allemaal zo gemakkelijk gaat, een eigen bedrijf, behoorlijk wat creativiteit, soms een beetje lef en vaak mijn eigen keuzes die ik maak. Vooral op het gebied van voeding en sporten heb ik veel motivatie en discipline. En wanneer ik eenmaal in de flow zit, kan ik er veel mee bereiken. Maar dat wil niet zeggen dat ik achter de schermen niet net als jullie soms die frustratiemomentjes heb, onzeker ben of een schuldgevoel om iets wat ik beter niet had kunnen doen. Verkeerde keuzes maak of in het weekend een hele zak chips naar binnen werk. Laat ik jullie gelijk geruststellen, die momenten overkomen mij ook.

Balans die bij je past

Het belangrijkste is om een levensstijl te vinden welke vol te houden is, een balans die bij jou past. En dan gaat het vooral om de manier hoe je er mee omgaat. Met de ‘struggles’ waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Met de vele ballen die we keer op keer weer hoog moeten houden. Hoe je reageert, welke keuzes je maakt en op welke manier je iets wilt gaan doen. En laat ik het punt vast noemen welke zeker teruggaat komen in deze reeks, het kiezen voor jezelf! En nee, dat is niet egoïstisch, dat is selfcare, Hoe meer jij investeert in jezelf, mentaal en fysiek, hoe beter jij voor je omgeving kan zorgen. Hoe leuker je wordt als persoon en hoe meer geduld je zal hebben. Dat is naar mijn idee één van de sleutels naar succes.

Blogreeks

In de komende 8 weken ga ik jullie een reeks van tips & tricks geven over hoe je dit alles voor elkaar kan krijgen. Op verschillende gebieden zal ik jullie leuke manieren geven hoe je te werk kan gaan. Hoe een simpele verandering kan zorgen voor een groot verschil. Wat mijn ‘secrets’ van een happy lifestyle zijn, een positieve mindset en dat stukje structuur en overzicht welke we soms kwijt zijn. Hoe je een verdeling kan maken met alles wat je doet en deze ook daadwerkelijk vol kan houden. Onthoudt dat heel goed, manieren vinden welke vol te houden zijn. Geen tijdelijke oplossingen.

Kies de juiste balans

Hiervoor gebruik ik vaak de 80/20 regel. De welbekende regel op het gebied van voeding. 80% gezond, 20% ‘ongezond’ > (lees genieten), 80% leven volgens de ‘regels’, 20% stiekem doen wat je leuk vind 🙂 Zelf pas ik dit toe aan alles wat ik doe, probeer ik bij alle taken en to-do’s deze verhouding te creëren. En soms maak ik daar stiekem ook wel eens 50/50 van 😉 Lukt dat altijd? Nee, zeker niet, maar hoe rustiger ik ben in mezelf, hoe meer ik kan bereiken.

We hoeven ons niet iedere minuut eraan te herinneren dat het koekje van vanmorgen je niet goed heeft gedaan en dat die opmerking na je collega anders had gekund. We hoeven ons niet schuldig te voelen omdat je de sportschool vanochtend een keer hebt overgeslagen… of de cijfers op de weegschaal niet waren zoals je had verwacht. Dat is dat stukje 20% waarbij je mag ‘falen’, waarbij je ‘fouten’ mag maken. Waarbij je menselijk mag zijn. That’s part of life. Zie het als leerpunten en gebruik het als positieve feedback. En mocht je een keer ‘cheaten’, geniet er dan ook lekker van! Het gaat erom dat je je doelen bereikt via een route die je zelf hebt uitgestippeld. Die je zelf hebt gekozen.

Maak je eigen keuzes

Ik ga je meenemen in een reeks waarbij we gaan leren om deze balans te creëren voor jezelf. Om alle ballen hoog te houden in je dagelijkse leven (want dat zijn er veel!) en ondertussen gaan we ook nog voor onszelf zorgen. Simpele tips & tricks welke toe te passen zijn in ieder huishouden. Voor de één werkt dit, voor de ander dat, maar wanneer je openstaat voor kleine veranderingen is er altijd een weg. Misschien zit er één bruikbare tip voor jou bij, misschien wel tien. Maakt niet uit, als je er inspiratie of motivatie uit kan halen moet je dat zeker doen.

En dat is ook mijn doel, dat is waar we het voor doen. Het is jouw leven, dus jij maakt de keuzes en de balans zal voor een ieder anders zijn. Sommige tips zijn praktisch, sommigen zijn handig en een sommigen een tikkeltje doordacht, waardoor het een tijdje zal duren voordat je het kan omzetten in de praktijk. En dat maakt het juist zo leuk, want variatie geeft motivatie. En motivatie is wat we zoeken!

Ervaring

Dit alles is puur uit ervaring, hoe ik voor mezelf een weg heb kunnen vinden in mijn variërende en soms best wel chaotische manier van werken. Geen dag is hetzelfde en met de onregelmatige werktijden is de routine hier thuis af en toe alles behalve logisch. En hoe strijdend ik soms ook kan zijn, wanneer je teveel van alles wil, ga je het niet volhouden en zal het moment van keuzen moeten maken vroeg of laat op je pad komen.

Dus ging ik op zoek naar een manier om er mee om te kunnen gaan, een manier om mezelf weer in balans te krijgen. Ermee kunnen dealen zonder dat het ten koste zou gaan van o.a. mezelf. En ja, daar heb ik dingen voor opzij moeten zetten, keuzes voor moeten maken en negativiteit de deur gewezen. Niet altijd leuk, maar het heeft me wel gebracht naar waar ik nu sta en nog steeds leer ik iedere dag bij. Ik vind het heerlijk om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mezelf bij te scholen in hetgeen waar mijn interesses liggen.

Dagelijks raak ik geïnspireerd door anderen, heb ik respect voor mensen om me heen en vind ik het geweldig om te zien hoe anderen doelen bereiken puur door passie en de mindset dat opgeven geen optie is. Soms klinkt het zo simpel dat ik denk: “Dat kan toch iedereen..?” “Of lijkt dat maar zo?” Het is niet altijd ‘moeten’, soms is het kiezen voor datgene wat voor jou het beste is. Dat kan zorgen voor moeilijke keuzes, maar vroeg of laat zal je blij zijn dat je het gedaan hebt. Zonder het gevoel van had ik maar…

~ Soms moet je keuzes maken om je bestemming te kunnen bereiken…

“Maar waar haal je die tijd vandaan Fernanda?” “Hoe kun je naast al die werkzaamheden dat er ook nog bij doen?” Keuzes maken! Tijd vrijmaken voor het belangrijke en overbodige dingen schrappen. “Ja, maar ik heb geen tijd over..?” “Jawel hoor, die zie je alleen niet..” Dat is die geweldige spiegel welke je soms wordt voor gezet. Het moment van zelfreflectie, die momenten welke soms best confronterend kunnen zijn. Als je die weet te vinden, is de ‘extra’ tijd ook te vinden. Al lijkt alles wat je doet belangrijk en ik zal ook zeker niet zeggen dat dit niet zo is, er blijven altijd keuzes die je kunt maken.

Strepen maar

Om een eerste stap te zetten naar het inzicht krijgen in alles wat je doet is dit een heel goed begin. Een simpele oefening die iedereen kan. Pak een pen en papier en maak twee kolommen. Aan de ene kant schrijf je alles op wat je energie kost en aan de andere kant waar je energie van krijgt, schrijf alle, maar dan ook echt alle taken op die je dagelijks doet. Allemaal! Daarna ga je doorstrepen welke taken voor een ander zijn, welke je eigenlijk uitvoert voor je medemens en weinig te maken hebben met jezelf. Komt het dan overeen? Heb je dan twee gelijkwaardige kolommen? Krijg je van alle taken energie? Of vind je sommige taken eigenlijk eigenlijk helemaal niet zo leuk… Probeer op deze manier eens inzicht te krijgen van hoeveel taken je onbewust negatieve energie geven. Hoeveel taken je eigenlijk uit balans brengen.

Een overzicht maken van wat je daadwerkelijk doet kan zorgen voor inzicht. Kan ervoor zorgen dat je het van een andere kant bekijkt en misschien laat het je vroeg of laat wel anders denken. Wie weet geeft dit net dat laatste zetje welke je nodig bent. Wie weet haal je er iets uit. Misschien confronterend, maar het is echt de moeite waard om het eens te proberen. Wees op tijd bij belangrijke keuzes, kies voor jezelf en laat een emmer niet overlopen. Dat kost je nog veel en veel meer ’tijd’. En die had je al niet… toch?

Kies voor een simpele balans

Mijn grootste ‘probleem was de rust laten wederkeren in mijn hoofd. Veel gedachten, veel enthousiasme, veel ideeën, maar compleet het overzicht kwijt. Een wirwar van lampjes die constant aan en uit gingen zoals een discobal schittert op de dansvloer. Conclusie, alles behalve in balans. En weet je wat het mooiste was aan alles, na het lang zoeken naar tig dingen, het proberen van zoveel manieren was het uiteindelijk heel simpel. Fernanda rustig, alles rustig. Lijf in balans, huid in betere staat, batterij weer opgeladen, humeur op en top en hersenen die weer creatief kunnen zijn. En al zijn de frustratiemomenten soms aanwezig, door de meerdere rustmomenten kan ik ermee dealen. Geeft het me een positieve boost en maakt het me een stuk zelfverzekerder.

Wanneer het voor die 80% lukt ben ik tevreden, ben ik trots op mezelf en zie ik mogelijkheden om verder te gaan. Soms moet je even geduld hebben voor iets gaat zoals je wil of voor je het inzicht hebt gevonden welke voor je gevoel zo onduidelijk was. Een eigen levensstijl creëren kost tijd en is een proces met vallen en opstaan. Het hoeft niet altijd 100% te zijn, dat is perfect en perfectionisme bestaat niet, want we zijn mensen en mensen maken fouten. En weet je wat ik met die andere 20% doe? Af en toe lekker zeuren om niks, mopperen bij frustraties en genieten van een uur lang spelen op mijn telefoon… en dat laat ik dan lekker voor lief 😉 Snap je mijn punt?

Tot snel!

Disfrutala Enjoy it - Happy lifestyle

Misschien vind je dit ook leuk

Praktische tips - Organiseren