,

De perfecte planning maken

Als ik nu om 7.00 de wekker zet kan ik me rustig aankleden, ontbijten en daarna op de vroege ochtend heerlijk aan de slag. Eerst de administratie, mail checken en wat betalingen afronden. Om 9.00 uur snel even door het huis en dan moet het lukken om daarna nog tijd over te hebben voor het schrijven van nieuwe blogs en het maken van foto’s. Terwijl ik aan het schrijven ben kan ik vast het eten opzetten en als mijn brein een beetje meewerkt heb ik vast nog wel wat tijd over voor mijn Spaanse huiswerk. Dan een snelle lunch en ohja moet ook nog een wasje draaien, niet vergeten! In de middag bezig met de lesvoorbereidingen want die twee choreo’s moeten echt klaar…. maar dan moet ik daarna wel douchen om weer fris en fruitig in de dansschool te staan. Even denken… ah dat moet lukken… wat had ik nu nog meer? Ohja, de was ophangen, alweer bijna vergeten… Moet ik alleen nog wel mijn huiswerk nalezen om daarna op te sturen… Dat doe ik dan wel als ik weer thuis ben, komt goed! Even checken, heb ik alles… ja volgens mij wel. Top, de perfecte planning. Nu nog één belangrijk ding, niet verslapen!!

~~Nu mag je één keer raden wat mij de volgende dag overkwam…

Deskplanner

Een planning maken, aan de ene kant ben ik er heel goed in, maar aan de andere kant ook weer niet. Op zondag alles keurig opschrijven in mijn planner, proberen een realistische planning te maken om voor de zoveelste keer te proberen mijn grootste doel te verwezenlijken. Het afronden van alle to-do’s… hetgeen waar het vaak mis gaat. Of ik plan teveel waardoor onrealistisch of mijn hoofd werkt niet mee. Ik probeer het altijd van de positieve kant te bekijken, maar soms heb je van die dagen dat het gewoon even niet lukt. Het is heel leuk om in te plannen een nieuwe blog te gaan schrijven, maar als je na een uur nog steeds niets op papier hebt staan gaat dat niet werken. Je kunt uren voor de spiegel gaan staan, honderd bewegingen proberen, maar als die perfecte choreo er niet uitkomt wordt het geen succes. En momenten als deze brengen je planning in de war en het enige wat je ermee creëert zijn frustratiemomenten. Tijd voor iets anders.

Alles tegelijk

Eén van de oorzaken bij mij is vaak te druk zijn in mijn hoofd. Teveel willen doen en alles tegelijk. En als je dit combineert met de eigenschap perfectionistisch zijn… drama! Hoe graag je ook zou willen, als je teveel doet kan het niet allemaal ‘perfect!’ Inmiddels heb ik geleerd momenten als deze maar te laten gaan. Als je merkt dat iets niet werkt of niet lukt, ga het dan niet forceren, maar ga iets anders doen. Maak je mind leeg en probeer het later opnieuw. Wedden dat het dan beter gaat…

Daarom vraag ik me soms af of de ‘perfecte’ planning bestaat. Is alles zo in te plannen, dag in dag uit, dat je een hele week kunt laten lopen zoals jij wilt. Als je het mij vraagt niet, er is altijd wel iets wat tegen kan werken, even niet lukt of gewoon niet bij je past. Onverwachte dingen waardoor je planning veranderd. Maar de lijnen uitstippelen kan wel, zorgen dat de noodzakelijke to-do’s op tijd af zijn. En hiermee komen we bij het volgende punt, hoe maak je deze planning?

Planners - Balansplanners

De perfecte planning

Nu heb ik niet een standaard baan van 8.00 tot 17.00, wat ervoor zorgt dat mijn to-do’s nogal kunnen verschillen per keer. Een dans maken kost tijd, maar kan niet op commando. Daar heb ik de juist mindset voor nodig en mijn brein vindt het altijd erg leuk om dit op een totaal onlogisch moment door te geven… Maakt je wel weer creatief :-). Spaans leren kost ook tijd, maar soms is mijn hoofd zo vol met dingen dat het me niet lukt om mijn hersens in het Spaans in te stellen. Met een blog kan ik uren zitten schrijven, zoveel nieuwe ideeën, maar nog steeds in de begin- en leerfase, dus niet altijd weten waar te moeten beginnen. En soms heb ik ook gewoon geen zin… Laten we heel eerlijk zijn, iedereen heeft vast wel eens een dipje.

Allerlei tips en tricks heb ik geprobeerd, agenda’s, planners, bullet journals, todo-list. Alles om te proberen mijn dagen goed in te plannen. Maar toch is geen van allen het ‘perfecte’ hulpmiddel voor mij. Ze werken wel, maar niet voor alles. Ieder ding heeft een handige tool, maar mis ik dan weer bij een andere. Daarbij heb ik een behoorlijk ‘verslaving’ aan notebooks en planners, dat ik het ook gewoon te leuk vind om iedere keer weer een nieuwe uit te proberen. En dan komt als laatst mijn soms lastige eigenschap welke me ook heerlijk kan tegenwerken, het graag ‘perfect’ willen doen… Perfecte planning, perfecte lay-out, een plaatje welke moet kloppen.

Bullet Journal

Laten we beginnen met een bullet journal, alweer een hele lange tijd geleden kwam ik het tegen op internet, verdiepte me erin, begon door te krijgen hoe werkte en ja hoor, super enthousiast! Hoe leuk, een planner, agenda, dagboek en notebook in één! Eigenlijk één simpel boekje waarin je alles, maar dan ook echt alles in kwijt kan.

Nou dan komt mijn volgende karaktereigenschap, als ik iets zie wat ik echt heel leuk vind en graag zou willen proberen moet dat per direct… Dus Fernanda gelijk op zoek naar een bullet journal. Nu liggen ze op dit moment overal in de winkels, maar toen die tijd nog niet. Uiteraard kon ik het nergens vinden behalve online. Hmm, natuurlijk zie ik deze dingen op zaterdag en kan de bezorging niet eerder dan maandag. Mijn geduld is soms ver te zoeken 😉

Creatief

Maar terug naar waar we gebleven waren. Op internet zijn talloze voorbeelden van prachtig ingevulde bullet journals te vinden. Nu heb ik helaas niet het talent om mooie handlettering en tekeningen te maken, maar dat mag de pret niet drukken. Ik hou van creativiteit dus fanatiek ermee aan de slag. Ik probeerde allerlei soorten lay-outs, maakte leuke habbit-trackers en overzichten van mijn interesses. Echt een heel leuk tijdverdrijf, maar uiteindelijk kwam het er op neer dat ik teveel bezig was om het plaatje ‘perfect’ te laten lijken, dan het te gebruiken als werk-tool. En doordat ik het zo leuk vond was ik er ook te lang mee bezig, waardoor weer ‘tijd te kort’ voor andere dingen…. haha wat een drama ook 😉

Ik kan me zeker voorstellen dat mensen hier baat bij hebben en ik vind de bezigheid ermee nog steeds superleuk! Inmiddels ben ik alweer bezig met een nieuwe manier zoeken waardoor ik het toch op de één of andere manier kan gebruiken. Maar voor mij niet het perfecte middel voor mijn planningen en to-do’s. Ben er simpelweg te perfectionistisch voor en verlies daardoor het overzicht en het doel waar het om gaat. Maar mocht je een creatieve brein hebben of soms lekker weg willen schrijven is het zeker een aanrader om eens te proberen. Een heerlijke ontspanningsbezigheid.

Bullet Journal - Habbit tracker

 

Planners

Ook planners en agenda’s heb ik geprobeerd. Tegenwoordig zijn er prachtige planners te verkrijgen, verschillende prijsklasses, maar voor een ieder wat wils. Het afgelopen jaar heb ik goed kunnen werken met de mascha planner en begin het gebruiken van dit soort planners steeds beter onder controle te krijgen. Maar als ik de prachtplaatjes van de passion planner, happy planner en erin condren planner voorbij zie komen op social media geloof ik oprecht dat ook dit aanraders zijn. Waar ik dan vooral verliefd op ben zijn al die prachtige kleuren en lay-out’s, de leuke stickers erbij, wat het totaalplaatje net iets leuker maakt als een standaard witte agenda.

Maar zoals ik al vertelde ben ik dol op nieuwe boekjes en planners proberen en heb ik voor dit jaar de balans planner gekocht. Zag deze toevallig op Instagram voorbij komen en ik moet zeggen dat ik nu al behoorlijk enthousiast ben. Een mooie combinatie van een planner, agenda en bullet journal in één. De drie dingen waar ik van hou. Praktisch, overzichtelijk en voldoende ruimte voor alles. En daarbij ook nog vele extra mogelijkheden om te werken aan je personal goals. Love it! Zou ik dan toch eindelijk de ‘perfecte planner’ hebben gevonden…? Review volgt…

Uiteindelijk werkt natuurlijk alles, zelfs een simpele agenda met alleen maar de dagen van de week. Iedereen zal zijn of haar eigen manieren hebben hiervoor. Het probleem bij mij is dat ik het uiteindelijk niet gebruik omdat het handig is, maar omdat ik het gewoon leuk vind om erin te werken. Ik kan uren met een bullet journal zitten, de perfecte lay-out proberen te vinden en deze voor mezelf tekenen. Of een nieuwe planner invullen, mooi maken met stickers en hier een daar een leuke tekst. Echt een heerlijke bezigheid. Maar daarna gebruiken als tool om te plannen, dat gaat me dan weer niet zo goed af. Dan doe ik het puur omdat het zo hoort. Of ik ben er juist teveel mee bezig, altijd op zoek naar een extra to-do of een extra regel., conclusie: altijd aan het werk…

Nog steeds ben ik bezig met het uitzoeken wat voor mij het beste werkt, waar ik me goed bij voel en het belangrijkste nog, een manier waarbij ik geen 10 verschillende boekjes nodig ben 😉 Maar om het van de positieve kant te bekijken, ik kan er inmiddels wel heerlijk een relaxmomentje van maken (mits ik mezelf het niet verplicht). Goed voor de rust in mijn hoofd.

Online

Ook online zijn er veel tools te vinden om te plannen. En tegenwoordig zijn de apps als wunderlist, google calender en trello niet meer weg te denken. Vind het zelf een fijne combinatie met een planner of agenda. Persoonlijk vind ik schrijven toch fijner plannen dan online. Doe mij een pen en papier en ik kan me uren vermaken. Maak ik planningen, overzichten, lijstjes etc. Op de één of andere manier kan ik het dan van me afschrijven, is het ‘weg’ uit mijn hoofd en staat het op papier. Dat is denk ik de sleutel van to-do lijstjes, planners, bullet journals. Je hoofd leeg maken, weten dat het ergens staat en daardoor het niet gaan vergeten. En dan maakt het helemaal uit waar je het opschrijft, sommigen doen het met de bekende gele post-its, anderen in een schrift en weer anderen in een planner.

Doe wat werkt

Het heeft allemaal een meerwaarde, geeft je een goed overzicht van alles wat je wil en moet doen. Afspraken zijn altijd belangrijk om te noteren, meetings waar je naar toe moet of verjaardagen van je vrienden en familie. Doe wat voor jou het beste werkt, plan de grote lijnen en pas ze aan wanneer nodig. Op het moment dat ik met iets bezig ben kan het altijd langer duren dan gepland en kom ik ‘tijd tekort’ voor andere dingen. Leer om dingen los te laten of even aan de kant te zetten. Wil niet alles perfect hebben, een perfecte planning is onmogelijk. Zorg dat je na je werkdag een goed en voldaan gevoel hebt. Dat je nuttig bent geweest en vooruit hebt gewerkt in kleine stapjes. Morgen verder. No te preocupes, alles komt goed. En vind je het creatief zijn gewoon leuk als hobby, zorg dan dat het een hobby blijft en het niet de verwarring krijgt met werk en/of verplichtingen. Hou werk en privé in deze dingen gescheiden en zorg dat je weet wanneer je bezig bent voor jezelf. Wanneer je werkt aan je eigen personal goals, ofwel tijd voor jezelf.

Komen we gelijk bij het volgende belangrijke punt welke je nooit moet vergeten om in te plannen. Vrije tijd! Plan soms ook een dagje vrij in, een weekendje weg of korte vakantie. Me-time en Quality-Time. Tijd voor jezelf, energie opdoen met hetgeen wat je leuk vind. Een avondje bioscoop, een dagje winkelen, bezoekje aan de sauna, relax een boek lezen op de bank of gewoon een lekker dagje thuis werken in je bullet journal. Zolang het maar iets is waarbij je mind tot rust komt. Om altijd ‘druk’ te kunnen zijn heb je deze momenten absoluut nodig.

Wees realistisch, maar niet te perfectionistisch…

Het leren plannen blijft een issue voor mij, daar blijf ik moeite mee hebben want het is allemaal zo leuk. Het altijd moeten kiezen wat je eerst gaat doen. Iets wat ik eigenlijk wel heel goed weet, eerst de prioriteiten en dan je hobby’s. Maar mijn hobby’s zijn mijn werk. Natuurlijk komen er ‘minder’ leuke dingen bij kijken, moet de administratie, boekhouding en het huishouden ook gedaan worden. Maar over het algemeen vind ik alles wat ik doe te leuk om soms een goede verdeling te kunnen maken. Ga ik teveel op in het één, kom ik tijd tekort bij het andere. Ik wil zo graag alles tegelijk doen, waardoor te vaak bezig met multitasken. En dat is nu juist iets wat je niet moet doen. Teveel afleiding, teveel informatie, te druk in je hoofd. Maak keuzes, verdeel ze over je dag, week of maand en maak je planning realistisch, maar niet te perfectionistisch…

Wat is jouw favoriete planner?

2 antwoorden
  1. vurtil opmer zegt:

    Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

  2. Sophie Agustine zegt:

    hi!,I love your writing so a lot! share we be in contact more approximately your post on AOL? I require a specialist in this area to resolve my problem. Maybe that is you! Having a look forward to look you.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.