Soms wil ik zo graag weten waarom iets zó gaat. Maar hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer peinzende momenten en slapeloze nachten ik creëer. Al vele jaren ben ik bezig met mezelf ontwikkelen, leer ik iedere dag bij en blijf ik mijn to-do list keer op keer vernieuwen met uitdagingen en nieuwe kansen. Altijd op zoek, altijd bezig met wat ik nog kan leren, wat kan ik verbeteren en hoe ik het kan aanpassen door simpel te denken, Maar soms is het ook goed om iets los te laten en te accepteren zoals het is. Stoppen met zoeken en tevreden zijn met wat je hebt. Want hoe meer ik ‘zoek’, hoe minder ik eigenlijk bereik. 

 

Een advies welke ik ooit kreeg was de zin “gewoon niet doen”. Ik moest er over nadenken, want ja, dat is makkelijk zeggen.. Maar na een tijdje vond ik het eigenlijk wel een geweldige reactie. Je zit met een dilemma, vraagt iemand om advies en je krijgt als antwoord: “Gewoon niet doen!” Zonder na te denken, pats boem! Keus gemaakt. Natuurlijk werkt het niet altijd zo, maar de nuchterheid in het antwoord kon ik wel waarderen. En eigenlijk klopt het ook wel, lekker je ding doen en genieten. Disfrutala! Af en toe nuchter denken en het van de simpele kant bekijken kan ervoor zorgen dat je minder gaat malen in je hoofd, meer open staat voor vernieuwing en positiviteit naar je toe trekt.

De kleine momenten

Genieten is belangrijk in het leven, genieten van kleine en kostbare dingen. Vaak zijn dat de momenten die je het meest dierbaar zijn, de kleine geluksmomentjes die af en toe voorbij komen. Want door alle ‘irritaties’ in ons dagelijkse leven vergeten we deze wel eens te koesteren. Zoals ze wel eens zeggen, het kost je 3 positieve gedachten om 1 negatieve ‘weg te duwen’. Zoveel impact kan negativiteit hebben. En eigenlijk is het vaak meer zorgen maken om… wat als….. moet ik niet alvast….. allemaal van die dingen die totaal niet nodig zijn! Denken hoe de toekomst zou kunnen gaan, je zorgen maken over iets wat helemaal nog niet aan de orde is, of misschien wel helemaal niet komt. En door al die gedachten zal je minder geduld hebben en minder opstaan voor alles om je heen. En wat bereiken ermee..? Veel denken en het creëren van ‘onnodige zorgen’, frustraties om niets.

Advies voor simpel denken

Hoewel ik ook zelf er soms de fout mee in ga, wil ik jullie toch het simpele en nuchtere advies meegeven, af en toe gewoon niet doen! Of hoe ze het in het Spaans zeggen: ”No te preocupes, geen zorgen, hakuna matata 😊  Doe lekker je ding, ga genieten waar het kan en maak je minder druk om kleine dingen. Denk je nu echt dat het een verschil maakt als je een grote heisa maakt over welke kleding je vandaag gaat dragen. Of die investering wel een goede aankoop was, of je wel de juiste keus hebt gemaakt, of diegene jou wel leuk genoeg vind… En al maak je een ‘verkeerde’ keus, stoot je drie keer je hoofd tegen de muur, so be it. Leer ervan, sta weer op en keep going. Als iets al gebeurt is, kun je het niet meer veranderen. Maar wat je wel kan doen is accepteren dat je het niet kan veranderen. Laat die zin even doordringen… accepteren dat je het niet kan veranderen. Geef jezelf dat stukje rust in je hoofd. Soms moet je eerst iets accepteren voordat je het los kan laten. Het leven is te kort om je alleen maar te denken en je druk te maken. Zorgen komen er nog genoeg, dus heb je even tijd voor dat genietmomentje, laat het toe, gun het jezelf en ga ook echt genieten. Al is het een heel simpel iets als een kop koffie in de zon, een heerlijke wandeling in het park of even gek staan dansen in de keuken (werkt oprecht heel goed :-D) Zelfs deze kleine dingen kunnen je mind op de positieve vibe zetten. Even alles om je heen vergeten en genieten van dat ene kleine moment.