Ken je dat, je hoort een nummer op de radio en op de één of andere manier raakt het je. Je kijkt een film in de bioscoop en een traan rolt over je wang. De mooie klanken, een indrukwekkende tekst of een prachtige stem van goud. Soms heeft het de magie om je gevoelige snaar te raken, je hersens worden geprikkeld en je emotie veranderd mee. Een bepaalde herinnering of een moment van geluk. Meegenomen worden in het verhaal, wegdromen bij die fijne sound. Soms kan het je raken tot in het diepst van je hart. Raken met een glimlach of een traan…

*******************

Muziek

Maar hoe kan het? Waarom kan een nummer zoveel impact hebben op onze mind, waarom worden we emotioneel van een film. Is het de klank, de melodie of juist de tekst. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel muzieksoorten en waar je ook komt of wat je ook kijkt, bijna altijd is er een combinatie te vinden met muziek. Voor de één heeft het meerwaarde en voor de ander totaal niet. Maar toch is het leuk om te bekijken hoe verschillend de reacties kunnen zijn op één en dezelfde song. Een nummer van Celine Dion wekt uiteraard een heel andere emotie op dan een nummer van Hardwell. En wanneer het een combinatie is van beiden kan dat weer zorgen voor een ander effect. Welke noten je ook achter elkaar plakt, welke tekst je ook gebruikt. Ieder liedje heeft zijn eigen kwaliteit en bij ieder persoon geeft het een andere emotie. En dan is het aan ons als kijkers en luisteraars, you like it or you don’t.

Herinnering

Die superleuke tijd met vriendinnen, die geweldige vakantie, of die groep waar je diehard fan van was. Eén van de redenen waarom muziek ons kan raken zijn onze herinneringen. Je staat op de dansvloer en ineens komt dát nummer voorbij, een flashback naar je verleden en met een grote glimlach denk je terug aan die mooie tijd. Je bent rustig aan koken, hoort een nummer op de radio en ineens krijg je een brok in je keel. Terugdenkend aan het het verlies van een dierbare, een nummer met bijpassende tekst, een melodie waar je op dat moment steun in kon vinden. Veel pijn en emoties, maar toch een ‘mooie’ herinnering en het nummer blijft op je hart geschreven. Momenten van geluk, van verdriet of van saamhorigheid. Speciale momenten die je door de muziek nooit zal vergeten.

Dagelijkse routine

Voor mij is muziek één van de belangrijkste dingen in mijn leven en gaat er geen dag voorbij zonder. Het hoort bij mijn dagelijkse routine, wakker worden, sonos aan en tijd voor nieuwe dag. Het zorgt voor mijn humeur, kan een frustratie laten vergeten en maakt een dipmoment weer goed. Ik gebruik het werkelijk waar voor alles. Het heeft zoveel kwaliteiten en kan zoveel doen met je brein. Het kan zorgen voor de sfeer, mensen laten zingen, laten dansen, inspiratie geven bij een project of juist een relaxmoment waar je zo aan toe was. Bekijk het op verschillende manieren, wordt bewust en probeer er iets uit te halen. Wij zijn meer aan muziek gehecht dat we zelf weten, het is meer om ons heen dan we soms doorhebben. Het wordt zo vaak gebruikt dat het soms niet eens meer opvalt.

Sonos Love Music

Filmmuziek

Wel eens over nagedacht hoeveel muziek er wordt gebruikt bij een film, een serie of een programma, enig idee hoeveel scenes er zijn met geluid. Wat er achter de schermen allemaal gebeurt om ons als kijkers te overtuigen met een goed verhaal. Maar wat zou er gebeuren als dit er niet in zat? Als alles te zien zou zijn zonder “achtergrond”. Ik ben er van overtuigd dat je aandacht verdwijnt, dat je iets ‘mist’…. Het is misschien niet altijd de hoofdzaak, maar naast het goede spelen en de perfecte timing is muziek onmisbaar om het plaatje compleet te maken. Zorgt het voor de juist emotie en de juiste uitstraling. Het helpt elkaar en zo zijn films en muziek onafscheidelijk. En de mooiste momenten zelf vind ik als deze combinatie zó goed is dat het beiden een wereldhit wordt. Denk maar eens aan de welbekende muziek van Pirates of the Caribbean. De herkenbare deun van Hans Zimmer. Geef het de combinatie met DJ Tiësto en een hit is geboren. Hoe gaaf is dat!

Geluksmomentje

Muziek feel goodAls dansdocente ben ik dagelijks bezig met muziek, zoeken naar dansbare nummers, showmuziek of een perfecte melodie voor op de achtergrond. Voor ik dit artikel ging schrijven ben ik door mijn verschillende afspeellijsten gegaan om te zien wel nummer wat nu echt voor mij op één staat. Welke emoties oproepen, welke me laten stralen met een geluksmomentje of juist tranen bezorgen door een herinnering. Nou als ik die allemaal op moet gaan noemen zijn we nog wel even bezig :-). Maar als ik dan toch moet kiezen, ik ben een grote fan van film- en showmuziek. Waar het hele verhaal draait om de prachtige sounds, het meerwaarde heeft en er voor zorgt dat je alles om je heen vergeet. Misschien niet eens altijd de beste films, maar wel de feel good films. Met de herkenbare muziek die zijn uitgegroeid tot hits, waarvan zelf musicals zijn gemaakt, degene welke mensen weten te raken op welke manier dan ook. The greatest showman, Mamma Mia, The Lion King, Grease, High School Musical,  Tarzan….

Maar er zijn er zoveel meer, mijn muziekkeus is zo variërend dat kiezen bijna onmogelijk is. Een top 10 favorite songs all time zal een hele uitdaging worden, maar gaat er zeker komen. Muziek heeft meerwaarde in mijn leven, kan echt een uitlaatklep zijn. Ik kan oprecht een nummer 100 keer draaien en er 100x een good feeling van krijgen.

Probeer het!

Hou je dan helemaal niet van stilte? Jawel, ik begrijp oprecht dat mensen het fijn kunnen vinden om even in alle stilte te genieten van een kop koffie. De stilte tijdens een wandeling in het park. Maar hey, daar is ook ‘muziek’, geluid van de zingende vogels, het geluid van de bladeren aan de bomen, mensen die voorbij komen. Geluiden en muziek liggen best dicht bij elkaar. Het is maar net waar je focus op ligt en hoe snel je afgeleidt bent door de achtergrond. De één kan prima studeren met muziek, voor de ander is het een afleiding. Gelukkig kunnen we allemaal zelf kiezen wat we doen en waar. Maar mocht je een keer tijd over hebben ga eens opletten hoeveel muziek er om je heen klinkt, hoe vaak je het tegenkomt, hoeveel momenten op een dag dat eigenlijk zijn. Wedden dat het meer is dan je denkt… En mocht je een keer een dip hebben, luister eens naar muziek. Gewoon heel even jezelf laten verdwijnen, even ‘weg’ van de realiteit. Kies je favoriete song, laat het keihard klinken door de boxen, geniet met je ogen dicht en daarna weer met volle energie aan de slag!

Wat is jouw favoriete song?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.