,

Dagje vrij

Voor de één is het letterlijk een dagje Netflix op de bank, voor de ander is het juist bezig zijn met jezelf. Een dagje vrij, een vakantie, de heerlijke gedachte van niets moet en alles mag. Eindelijk een keer tijd om die kleding uit te zoeken, de rommellade op orde te brengen of de grote schoonmaak aan het eind van het jaar. To-do’s die al weken op de planning staan, maar er vaak niet van komen. Vrije tijd om eens lekker te gaan sporten of een heerlijke wandeling te maken door het park. Kortom doen wat jij wil.

**************

Met veel plezier kan ik er naar uitkijken, een dagje vrij, een lang weekend of een vakantie. Even geen werk, geen verplichtingen, geen planningen, kortom heerlijk genieten. De telefoon gaat op stil en in alle rust in het jouw dag, jouw week. Gewoon even helemaal niets en alleen maar bezig zijn met wat jij leuk vind… Hmm, klinkt goed, maar is het raar als ik zeg dat ik daar moeite mee heb… Hoe fijn een dag vrij ook kan zijn, de eerste vraag die dan bij mij op komt is wat zal ik eens gaan doen? En met de kerstvakantie in het zicht dwaalt het al een tijdje in mijn hoofd: Hoe ga ik mijn vrije tijd nuttig besteden…

Plannen

Weken voor ik een vakantie krijg ben ik al druk bezig met het plannen ervan. Wat ik allemaal wel niet kan doen in die vrije tijd. Alles waar ik normaal gesproken niet aan toe kom heb ik dan tijd voor. En één van de dingen die ik altijd als eerste doe is schoonmaken, het huis weer als nieuw laten lijken om zo met een frisse mind de vakantie te beginnen. Nou ik zal je eerlijk bekennen, ik hou helemaal niet van schoonmaken! ‘Ondankbaar’ werk vind ik dat, want de familie stof vind het zo gezellig bij ons thuis dat ze na een dag alweer op de stoep staan. Frustratiemomentje. Maar daarentegen hou ik wel van opgeruimd en georganiseerd. Een heerlijk opgeruimd en fris huis doet een mens goed, zorgt voor een betere werkflow en geeft je hoofd dat kleine beetje extra rust.

Ik stuiter dan door hele huis, maak er eerst een ongelooflijke puinhoop van, trek alle kasten leeg en voor ik er erg in heb zit ik midden tussen alle spullen heerlijk weg te dromen bij leuke herinneringen van vroeger. Bladeren door albums, geschreven teksten welke je als tiener hebt gemaakt en waardevolle spullen welke met liefde zijn bewaard. Zo leuk om even terug te denken aan die tijd. Maar ook het ‘gevaar’ dat de dag sneller voorbij vliegt dan je zou willen. Conclusie, aan het eind van de dag de welbekende vraag: ” wat heb ik nu eigenlijk gedaan vandaag?”  Ohja, ik had een vrije dag, niets moet en alles mag…

~~Do what you love, love what you do

Nu ben ik gezegend met het feit dat ik eigenlijk alleen maar doe wat ik leuk vind en heb dus best veel ‘vrije tijd’. Zolang ik overzicht houdt en alles goed verdeel ben ik altijd bezig met iets leuks. Ben trotse eigenares van een dansschool en doe iedere dag wat ik het liefste doe. Besteedt veel tijd aan het schrijven van mijn blogs en kan heerlijk wegdromen bij een verhaal. En wanneer er tijd over is laat ik mijn mind volop gaan in het Spaans. En dit alles is weer een perfecte combinatie met het huishouden, ervoor  zorgen dat ook deze taken leuk worden. Terwijl ik de was opvouw zing ik volmondig mee met de Spaanstalige muziek op de radio. Maak ik daarna het huis schoon en mealprep ik het eten voor de week. Win-win situatie. 

~~Onder druk presteer je het best…

Misschien juist wel een goede afleiding om zo mijn hersens niet teveel te laten ratelen. Als ik met één specifiek iets bezig ben kan ik daar zo een dag over doen en daar gaat het mis. Ik kan er zo diep met mijn mind inzitten dat ik het kan presteren om de hele dag vrij te zijn, in de avond een afspraak te hebben en dan nog bijna te laat komen. Slechte eigenschap haha 😉 Leren om je tijd in te plannen en niet alles tegelijk af willen hebben. Mijn gedachtegang is altijd als ik het nu afmaak hoef ik er morgen niet meer mee bezig. Maar hierdoor mezelf vaak tegengekomen, want niet alles is haalbaar in één keer. Soms moet je het even wegleggen, (werk)dag voorbij, andere keer verder. En toch komt het meerdere malen voor dat ik op het laatste moment nog bezig ben met de finishing touch. Te perfectionistisch en altijd op dat laatste moment. Onder druk presteer je het best zeggen ze wel eens, nou bij mij is dat echt zo! Zelfs op een vrije dag 🙂

Hoe graag je ook wil, soms moet je het verdelen. Poco a poco je doelen verwezenlijken. Lukt het vandaag niet, komt het morgen wel, de wereld vergaat er niet om.  Natuurlijk heb je deadlines, maar als je op tijd begint en het overzicht houdt is er niets aan de hand en kun je gerust gaan genieten van een dagje vrij met helemaal niets.

Wat doe jij op een vrije dag?

Plannen - Vrije dag

2 antwoorden
  1. Dacia Lamoine zegt:

    It’s really a great and helpful piece of info. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.