Met een hoofd vol uitgeslapen ‘minions’ sta ik in samen met manlief in de keuken het verlate ontbijt/lunch te bereiden. Twee geroosterde boterhammen springen uit de broodrooster en met een vleugje roomboter zet ik ze op tafel naast een kleurrijke saladebowl gevuld met groente. Als extra nog schaaltje kwark met banaan en een rijkgevulde maaltijd is klaar om mijn knorrende maag te vullen. Na twee weken vakantie waarbij de routine nog wel eens zoek raakt, voelt het goed om de dag te beginnen met een healthy breakfast. En met een stralende zon een perfect begin van een vakantiedag.

***************

Healthy breakfast

Zoals bij iedere vakantie kost het me altijd even moeite om te kunnen genieten van al die vrijheid. Zeker na de afgelopen maanden waarbij de ‘verplichte’ vrijheid de routine behoorlijk heeft verstoord. En na twee weken samen vrij te hebben gehad moet ik toegeven dat het soms best lastig is om je te blijven vermaken. Jarenlang gebruikte ik vakanties om taken af te ronden waar ik normaal gesproken niet aan toe kwam. “In de vakantie heb ik tijd om Spaans te leren, “in de vakantie ga ik het huis opruimen”, “in de vakantie wil ik meer gaan schrijven...”

Maar iedere keer weer kwam het besef dat ik juist in die vrije tijd daar helemaal geen zin in had. Waarom altijd ‘druk’ zijn en pas genieten als er extra tijd is… En naarmate ik hier over na ging denken zag ik in dat het eigenlijk zonde was om juist dan jezelf die extra ‘verplichtingen’ te geven. Juist wanneer je extra tijd hebt om niets te doen.

Ondanks geen vakantietrip deze zomer, vind ik het belangrijk om alsnog op te laden voor weer een nieuwe periode. Een periode van dagelijkse taken en to-do’s. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met de soms verveelde momenten, het 24/7 op elkaar lip zitten en de ‘doelloze’ dagen zoals ze soms kunnen aanvoelen. Om samen te genieten van al die vrije tijd, om even niet bezig te hoeven zijn met werk en het belangrijkste, om je mind te resetten. Tot rust te komen en de stuiterende minions in je hoofd ook eens een welverdiende vakantie te geven.

Het ultieme vakantiegevoel

De huishoudelijke taken gaan op een rustig tempo door, de boodschappen moeten gedaan worden en ik voel me toch wat verplicht om datgene te doen waar ik al weken niet aan toe kwam. Dagjes uit, avondje bioscoop en soms een hapje eten buitenshuis. Het zijn de leuke dingen welke je kunt doen tijdens een thuisblijfvakantie. Maar waarom past het dan toch niet in het thema ‘het ultieme vakantiegevoel’. Waarom vaak het gevoel van ‘iets nog moeten doen’ of constant op zoek naar het relaxte vakantiegevoel dat er eigenlijk altijd kan zijn. Is het de andere omgeving? Omdat we op vakantie geen andere optie hebben dan niets doen? Of is het puur de mindset die zich aanpast aan wat jij denkt?

Thuis is wat we gewend zijn, de dagelijkse routine en naar mezelf kijkend ook nog voor een deel mijn werkomgeving. Thuis is ‘gewoon’ en zonder weggaan hebben we niet die extra vibe welke je ervaart wanneer je op vakantie bent. Althans, dat is wat we denken. Maar vrije tijd is en blijft vrije tijd. En of dat nu in een ander land is of thuis, je vakantie is nu en het moment om daar extra van te genieten is nu. Dus waarom wachten..

Wat ik ermee wil zeggen lieve mensen is dat het thuis ook heel fijn kan zijn. Misschien ben je deze vakantie thuis, misschien ben je lekker aan het genieten op een andere plek. Waar je ook bent, veel momenten komen overeen met het ultieme vakantiegevoel. Je moet je er alleen even bewust van worden. Denk maar aan die heerlijke bbq geur wanneer je rond etenstijd buiten zit, de zonnestralen die je nog net mee kan pakken in de tuin. Het terrasje met een heerlijke cocktail of die wandeling in de natuur. Dat voelt toch ook als vakantie? Dat zijn toch ook genietmomenten? Het is puur de manier waarop je er naar kijkt en hoe je ermee omgaat. Het veranderen van je mindset. 

Relaxmodus aan ✅

Om tot rust tot komen hoef je niet uren lang te reizen en tig euro’s te betalen. En al zal ik de laatste zijn die niet toegeeft dat het fijn is om weg te gaan en dat een andere omgeving zeker kan zeker helpen. Het is geen must om te kunnen genieten. Maak het jezelf comfortabel, zet een stoel in de zon, pak een goed boek en zet je gedachten uit.. Ga af en toe lekker op een terrasje zitten, boek een nachtje weg of maak simpelweg een wandeling in het park. Wat je ook doet, zorg voor die verveling en zorg dat de dagen voelen als eeuwig, dat is namelijk een teken dat de minions slapen. Dat je lichaam tot rust komt en je kan genieten van ieder moment. Dat is wat ze noemen vakantie.

***************

Met een aangename temperatuur en een warme zuchtje wind voel ik een moment van rust in me opkomen. En eindelijk is het moment daar, het moment waar ik oprecht twee weken over heb gedaan (en ja, ik heb de luxe om er zo lang over te kunnen doen). Stil staan en beseffen hoe fijn simpele momenten als deze kunnen zijn. Kostbare momenten van samen thuis zijn en samen genieten. Geen tijdsdruk, geen verplichtingsgevoel en zeker geen stress. En weetje, als ik er goed over nadenk lijkt het best wel een beetje op de Spaanse culturen. De warmte van de zon, een Spaans muziekje op de achtergrond en in een relaxte stoel een boek met een goed verhaal. En met onze mini palmboom in het zicht zeg ik:

“het ultieme vakantiegevoel!”