Altijd op zoek

Live Love LaughOf ik nu thuis ben of op vakantie, op het werk of op de bank voor de tv. Meerdere malen per dag betrap ik mezelf op het feit dat ik altijd ‘op zoek’ ben. Op zoek naar nieuwe dingen, op zoek naar mijn eigen ik, zoekend, maar eigenlijk niet wetend waarnaar. Hmm best bijzonder…. Hoe kun je nu op zoek zijn naar iets waar je het bestaan niet van weet.

Diep van binnen weet ik heel goed wat ik wil, wat mijn grenzen zijn en wat ik graag nog zou willen bereiken in het leven. Het altijd perfect willen doen, mezelf bewijzen tegenover mezelf. Op zoek zijn naar iets nieuws of bang zijn dat alles wat je nu doet een sleur wordt. Altijd bezig zijn met wat je nog zou willen bereiken en daardoor soms vergeten te beseffen wat je allemaal al hebt.


“Gewoon niet doen!”

Ik probeer altijd overal een achterliggende gedachte bij te zoeken. Willen weten waarom iets zó gaat. Nou ik kan je vertellen dat lukt niet altijd en het enige wat ik er bij mezelf mee creëer zijn veel peinzende momenten en slapeloze nachten. Natuurlijk is het goed om soms ergens over na te denken, om zo bij de ‘les’ te blijven en bewust te zijn van je doen en laten. Maar soms is het ook goed om iets los te laten en te accepteren dat het zo is. Stoppen met zoeken.

Een mooi advies wat ik ooit kreeg was de zin “gewoon niet doen”. Ik moest er over nadenken, maar vond het eigenlijk wel een geweldige reactie. Je zit met een dilemma, vraagt aan iemand om advies en je krijgt als antwoord: “Gewoon niet doen!” Natuurlijk werkt het niet altijd zo, maar de nuchterheid in het antwoord kon ik wel waarderen. En eigenlijk klopt het ook wel, doe gewoon lekker je ding en geniet! Disfrutala! Af en toe nuchter denken en het van de simpele kant bekijken kan ervoor zorgen dat je minder gaat malen in je hoofd en wat gemakkelijker open kan staan voor vernieuwing.

Geniet!

Genieten is belangrijk in het leven, genieten van kleine en kostbare dingen. Geloof me dat zijn de momenten die je het meest dierbaar zijn. Die kleine geluksmomentjes die af en toe voorbij komen en door alle ‘irritaties’ in ons dagelijkse leven vergeten we wel eens deze momenten te koesteren. Er zijn al zoveel zorgen op deze wereld, waarom dat dan nog gaan vergroten met zorgen om kleine en simpele dingen, welke eigenlijk niet nodig zijn. Wij als mensen kunnen vaak klagen, het is niet snel goed en we zijn niet snel tevreden. Als alles om je heen ‘goed’ gaat is het vanzelfsprekend dat je ook zo gaat denken. Maar vergeet niet dat het ook anders kan gaan en ja ikzelf vergeet dit ook wel eens. Vorig jaar op vakantie in Spanje veel mensen om me heen gezien die het ‘minder’ hebben dan wij. Mensen die leven op straat of mensen met een aandoening. Maar ook simpele voorbeelden, zoals hardwerkende camarero’s bij de barretjes en restaurants. Werken vele uren voor weinig en bedienen op dat moment ons! Wij zijn dan degenen die kunnen genieten en daarbij je bent zelfs op vakantie! Nou ik kan je vertellen, ik ben er een kei in! Zelfs op een moment als deze kan ik het presteren dat mijn hoofd af en toe heerlijk op de ratel gaat. Gek wordt ik er soms van! Alweer druk bezig zijn met wat komen gaat. En vaak gaat het om hele simpele dingen, dat ik echt bij mezelf kan denken: “niet doen!”

Toekomst

En weet je, uiteindelijk doe je het zelf. Jij bent zelf diegene die je hersenen aanstuurt. Zoals ze wel eens zeggen, het kost je 3 positieve gedachten om 1 negatieve ‘weg te duwen’. Zoveel impact kan negativiteit dus hebben. En eigenlijk is het vaak meer zorgen maken om… wat als….. moet ik niet alvast….. allemaal van die dingen die totaal niet nodig zijn! Denken hoe de toekomst zou kunnen gaan, je zorgen maken over iets wat helemaal nog niet aan de orde is, of misschien helemaal wel niet komt. En met al deze gedachten over wat als… bereiken we maar één ding, het creëren van ‘onnodige zorgen’. Wij kunnen de toekomst niet voorspellen, wij weten niet hoe het morgen zal gaan, of volgende week, of volgend jaar. Iedereen moet wel eens dingen doen die minder leuk zijn, of waar je geen zin in hebt. Maar ze horen erbij en je wordt er uiteindelijk echt niet slechter van. We kunnen vooruit denken, onze dagen plannen en vooruit werken, maar hoe het uiteindelijk verloopt… Dat weet je pas na de tijd.

Advies

En hoe vaak ik er zelf ook de fout mee in ga, wil ik jullie toch het simpele en nuchtere advies meegeven, af en toe gewoon niet doen! Of hoe ze het in het Spaans zeggen: ”No te preocupes, geen zorgen, hakuna matata 😊  Doe lekker je ding, ga genieten waar het kan en maak je minder druk om kleine dingen. Denk je nu echt dat het een verschil maakt als je een grote heisa maakt over welke kleding je vandaag gaat dragen. Of je wel een goede aankoop doet bij het kopen van een boek, of je wel de juiste keus hebt gemaakt, of diegene jou wel leuk genoeg vind… Als iets al gebeurt is kun je het niet meer veranderen. Maar wat je wel kan doen is accepteren dat je het niet kan veranderen. Laat die zin even doordringen… Accepteren dat je het niet kan veranderen, jezelf dat stukje rust geven in je hoofd. Soms moet je eerst iets accepteren voordat je het los kan laten. Het leven is te kort om je alleen maar druk te maken. Zorgen komen er nog genoeg, dus heb je even tijd voor dat geluksstofje, laat het toe, gun het jezelf en ga genieten. Al is het een heel simpel iets als genieten van een kop koffie in de zon, of een heerlijke wandeling in het park. Zelfs deze kleine dingen kunnen je mind op de positieve vibe zetten. Even alles om je heen vergeten en genieten van dat ene kleine moment.

Liefs

Volg je dromen - Op zoek

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.