“Je wordt om 8.30 uur verwacht, dan volgt er een mondelinge test en rond 9.00 uur krijg je een rondleiding door de school en kennismaking met je leraar en je groep.”  Vol zenuwen loop ik het lokaal binnen waar een Spaanse lerares op mij zit te wachten voor de mondelinge test. Een kort gesprekje om zo het juiste niveau te kunnen bepalen. Gelukkig had ik dit in Nederland al geoefend en verliep het prima. Ik kreeg zelfs het compliment dat mijn Spaans erg goed was. Een goed begin! Na een klein kwartiertje worden de klassen bekend gemaakt en is het tijd om te beginnen.

*********************************

CLIC Malaga

Ik loop het lokaal binnen waar al een aantal studenten aan tafel zitten, stel me netjes voor en ga zitten. Een jonge leraar komt binnen en begint gelijk met een voorstelronde, hetgeen waar ik al weken zenuwachtig voor ben haha. Maar het ging prima en voor ik er erg in heb zijn mijn hersens volledig ingesteld in het Spaans.

Ik had al snel door dat ik een onwijs leuke leraar had met echt een passie voor zijn werk. De lessen varieerden van grammatica naar teksten in het boek, veel samenwerkingen en leuke oefeningen. En dit alles zorgde ervoor dat we constant bezig waren met het spreken van de taal. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat het me soms best moeite kostte om alles te volgen en tijdens de eerste pauze waren mijn hersens al volledig gekraakt.

CLIC Malaga


~~”Dat was me het dagje wel!”

Voor ik er erg in heb zijn de lessen voorbij en loop ik met een hoofd vol Spaans richting het appartement. “Zo dat was me het dagje wel!” Ik had geen hersens meer over en was behoorlijk dol van al het Spaanse denken. Superleuk, maar heel vermoeiend. Aangezien ik voor de intensieve lesweek van 30 uur had gekozen duurden mijn lesdagen tot 15.15 uur, ofwel 6 uur per dag. Voor een korte periode zeker leerzaam en goed, maar mocht iemand dit ooit voor een langere tijd gaan doen raad ik het niet aan. Het vergt veel energie en daarnaast krijg je ook nog het nodige huiswerk mee naar huis. Dus mocht je ook nog willen genieten van de zon en je vrije tijd, is 20 uur een prima keuze.

Ik besloot om eerst maar eens op verkenning te gaan en door ons eerdere bezoek aan Malaga wist ik alles snel te vinden. Ik haalde de nodige boodschappen en tijdens het eten maakt ik netjes mijn huiswerk. Ondertussen was ik al een tijdje aan het twijfelen of ik naar Pimpi zou gaan. Naast de lessen organiseerde de school ook dagelijkse activiteiten om zo nog beter te kunnen werken aan je Spaans. En dit keer was dat een welkomsdrankje bij Pimpi. Voor mij weer een moment waar de onzekerheid om de hoek komt kijken..  weer een heerlijk twijfelmomentje. Maar ik verzamelde al mijn moed en voor ik er erg in had stond ik al tussen mijn medestudenten en leraren. Zie je nu wel, het valt allemaal reuze mee!

 

En toen kwam die dag…

Ik begon ik mijn tweede dag met een desayuno op het terras. Straalblauwe lucht en een heerlijk rustige sfeer. Eén van de redenen waarom ik zo van Spanje hou!

Ontbijt in Spanje

Na de vele drukte van gisteren had ik goed geslapen, maar ik merkte dat alle indrukken van de afgelopen weken toch best wel impact op me hadden gehad. Alleen in het vliegtuig, alleen naar Spanje, alleen in een appartement en alleen naar een onbekende school. En mezelf kennende moest dat er vroeg of laat een keer uitkomen. En ja hoor, dit was de dag….

Netjes op tijd kwam ik het lokaal binnen met een buenos dias en net als de dag ervoor begon de les gelijk volop in het Spaans. We gingen we over na een tekst en opdracht in het boek. En hoeveel ik mijn best ook deed op de één of andere manier had ik moeite met het begrijpen ervan en werkte mijn hoofd totaal niet mee. Ik probeerde me te focussen en me groot te houden, maar tevergeefs…  Met een wazige blik keek ik in het boek en had ik al door dat dit niet ging werken. Alle spanningen, al het ‘perfect’ willen doen, alle indrukken, de emmer was vol….

Tijd voor een break

Ik ben een persoon die vaak op zichzelf is, veel in eigen handen neemt en de lat heel hoog kan leggen. Het altijd ‘perfect’ willen doen. Werkt motiverend, maar het kan ook een hele grote valkuil zijn. De laatste weken was ik zoveel bezig geweest met alle voorbereidingen en had ik onbewust veel spanningen in mezelf opgebouwd. En of ik nu wilde of niet, nu was het tijd om dat los te laten.

Lichtelijk in paniek verliet ik het lokaal en wist ik dat het even teveel was. Had ik weer!! Gelukkig was één van de medewerkers Nederlands en kon ik in mijn eigen vertrouwde taal even rustig uitleggen hoe het zat. Vol begrip vertelde ze me dat ik echt niet de enige was in een situatie als deze, maar op dat moment voelde het toch echt als falen en ja, ik heb zeker wel even wat tranen laten vallen. Maar gelukkig had ik na een goede peptalk en een lieve knuffel van mijn leraar mijn zelfvertrouwen snel weer terug. Soms moet je even een stap terugnemen voor je verder kan…

Persoonlijke groei

De rest van de week verliep goed, het was pittig maar voor mij een hele leerzame week. Niet alleen op het gebied van Spaans leren, maar ook voor mijn persoonlijke groei. Hoe sterk ik ook in mijn schoenen kan staan, echt mezelf zijn bij onbekenden blijf ik moeilijk vinden. Als nieuweling ergens binnenkomen kost tijd, maar is zeker de moeite waard! Ik heb onwijs leuke mensen leren kennen, mezelf meerdere keren verrast met mijn eigen kunnen en zelfs een avondje dansen in Chiquita Cruz kwam voorbij. Geweldig!! Dansen is dan echt mijn redmiddel en een moment waar ik wel mezelf kan zijn. En met alle gezellige momenten bij elkaar vloog de week uiteindelijk voorbij, welke ik zelfs nog verlengd heb met twee extra lesdagen. Alle beetjes helpen 😉  Toch moet ik toegeven dat ik ook wel eenzame momenten heb gehad. In het volle zomerseizoen alleen zijn in een stad als Malaga is niet altijd gezellig en vooral de avonden alleen kunnen dan eenzaam zijn. Maar ook dat is goed gekomen. Wel was ik heel blij toen mijn mannetje na een week ook in Spanje kwam en we samen nog een aantal weken hebben genoten van de Spaanse cultuur.

Genieten!

Vaak gebeurt het dat je tijdens momenten als deze vergeet te genieten. Alles gaat zo snel en voor je het weet is het alweer voorbij. Inmiddels ben ik alweer een week in Nederland en terwijl ik dit schrijf besef ik me hoeveel ik eigenlijk geleerd heb, bewust en onbewust. Op dat moment leef je per dag en laat je alle indrukken over je heen komen. Maar genieten is belangrijk, vergeet dat niet! Af en toe een uitdaging aan gaan en uit je comfortzone stappen is goed. Het maakt je tot wie je nu bent en ik ben er van overtuigd dat je hierdoor groeit in je persoonlijkheid. Leer met vallen en opstaan en zorg dat je er altijd sterker uitkomt!

Mijn Spaanse journal is zeker nog niet afgelopen. Of ik nu vloeiend Spaans kan spreken? Nee, dat gaat nog wel even duren. Of ik doorga? Absoluut!

CLIC Malaga

My crazy class 😉