Dance by Fernanda, Dansschool Rijssen
Persoonlijk

10 jaar Dance by Fernanda | Stoppen met een succesvol bedrijf

Tranen rollen over mijn wangen, van binnen doet het pijn.. Zoveel jaren van succes en nu ben ik zelf degene die het stop gaat zetten. Ik heb de moeilijke beslissing genomen om na 10 jaar Dance by Fernanda te stoppen met dit succesvolle bedrijf. Hoe kan ik dat nu doen? En hoe ga ik dit vertellen..? Ik probeer mezelf groot te houden, blijf eerlijk en oprecht. Maar ondanks dat doet het pijn en vind ik moeilijk. Het voelt dubbel, wetend dat ik deze keus voor mezelf moet maken, maar aan de andere kant heel veel mensen ga teleurstellen. De passie en thuisplek van al die kids en tieners laten verdwijnen… Een prachtig bedrijf wat ik heb mogen opzetten ga ik nu afsluiten.

****

Soms moet je keuzes maken, keuzes voor jezelf en kiezen voor hetgeen wat jou op dat moment gelukkig maakt. En voor mij is het moment daar dat ik een keuze heb gemaakt voor mezelf. Voor mijn eigen gezondheid, mijn gezin en mijn eigen identiteit. En dat is niet gemakkelijk. Sterker nog, dat doet pijn. Maar diep van binnen weet ik dat dit iets is wat ik nu moet doen, luister ik naar mijn gevoel en alle signalen die mijn lichaam me al heeft gegeven. Ik ga in het diepe springen zonder dat ik weet waar ik uit ga komen.

Wanneer de hoofdpersoon van een boek, een serie of een film uit beeld verdwijnt is het tijd voor een nieuw verhaal. Zal het niet meer de wending krijgen dan je bent gewend. En zo ben ik op dit moment de hoofdpersoon van mijn eigen verhaal. Mijn eigen leven en mijn bedrijf. Afgelopen week heb ik de grote beslissing genomen om mijn succesvolle bedrijf stop te zetten. Mijn dansschool waar ik 10 jaar lang al mijn liefde en passie in heb gestoken. Een school welke is uitgegroeid tot een bekend fenomeen in onze regio. Een plek om je talent te vergroten, een plek waar mijn leerlingen zich thuis voelen en waar elke dag plezier, creativiteit en passie volop aanwezig is.

Maar hoe stop je iets wat aan de buitenkant zo succesvol is. Hoe stop je een bedrijf en hoe leg je dit uit voordat je deze grote verandering maakt. Simpelweg door te kiezen voor jezelf! (En ja, dat brengt je in een enorme rollercoaster van emoties).

“Als ik gewoon doorga, alles blijf proberen, komt het vanzelf weer terug…” Ik ging steeds vaker nadenken.  Misschien is het dipje, misschien nog een nasleep van de corona tijd, die ook zeker een klap heeft gegeven aan deze moeilijke beslissing. Ik bleef mezelf vertellen dat het iets tijdelijks was en probeerde me te focussen op alle goede dingen. Alles wat succesvol was, de stralende gezichten, de blije kinderen, de gemotiveerde tieners. Voor de buitenwereld loopt het fantastisch, dus geen enkele reden om me zorgen te maken.. Toch?

Tijd voor een verandering

Maar het vuurtje werd steeds kleiner, of ik nu wilde of niet, het brandde niet meer zo hard als aan het begin. En dat voelde zo dubbel, gaf me zelfs een schuldgevoel en zorgde voor slapeloze nachten. Zolang ik me kan herinneren werk ik altijd met een goede intentie. Wil ik het voor ander goed doen en naast ontvangen ook heel veel geven. Maar op het moment dat je jezelf onderweg verliest of bent verloren ontstaat er noodzaak. Gaat er een belletje rinkelen, komt je lichaam in opstand en klinkt er een stemmetje in je hoofd dat je verteld dat het tijd is voor verandering. En wel nu.. 

Veel mensen om me heen zie ik altijd doorgaan, op zoek naar oplossingen en vaak vanuit ‘angst’ in het veilige haventje blijven zitten. Doorgaan met wat je doet en blijven waar je bent, dan doe je niemand pijn en hoeft er geen verandering te zijn. Klinkt als de gemakkelijkste weg, maar de vraag is: “Word je daar gelukkig van?” Zo ja, blijf zitten waar je zit. Zo nee, tijd om na te denken.. Tijd voor een verandering. Tijd om te kiezen voor jezelf. 

Mijn eigen energie was op, stroomde niet meer en gaf me niet meer wat ik nodig was.  Mijn motivatie, mijn discipline, mijn liefde en passie voor dit werk. De manier waarop ik al jaren werkte, werkte niet meer… Mijn inspiratie kwam in vlagen en de motivatie werd steeds minder. Ik stelde dingen uit, maar door mijn jarenlange ervaring lukte het me nog wel om elke week voor de groepen te staan. Want lesgeven is voor mij inmiddels hetzelfde als lopen. En daarmee vertelde ik mezelf dat ik het nog prima vol kon houden… Maar was dat ook echt zo..? Mijn humeur wisselde elk moment, ik was vaker emotioneel en mijn energie raakte sneller op als gewend. Ik voelde aan alles dat het tijd was voor een verandering, dat ik dit niet heel lang meer vol zou gaan houden.

Alleen ik wist dat deze verandering veel met zich zou meebrengen en ik wist niet of ik daar ook klaar voor zou zijn. Kon ik dat emotioneel aan, hoeveel pijn gaat dat doen? Veel!! Wat gaan anderen ervan vinden, hoe gaat ze dit opvatten? Hoe kan ik deze grote passie, waar ze zo dol op zijn, van al die mooie mensen weghalen..? Zoveel vragen in mijn hoofd, twijfels en onzekerheden. Stoppen met iets wat vertrouwd voelt maakt het lastig, zorgt voor de emotionele wending eraan.

Misschien is dit wel één van de moeilijkste keuzes die ik tot nu toe heb gemaakt in mijn leven. In het diepe springen, zonder dat je weet wat de uitkomst zal zijn. Zonder doel en totaal niet weten waar ik naar toe ga en wat ik überhaupt ga doen. Want wie ben ik eigenlijk zelf? Jarenlang was ik Fernanda van de dansschool, een identiteit welke ik geworden ben en die ik altijd met veel liefde en passie heb vervuld. Maar nu is het tijd voor een nieuwe identiteit. Ga ik de mensen die me zo lief zijn teleurstellen en met tranen in mijn ogen een hele lieve knuffel geven. Want wat ga ik ze missen, maar hey, ik verdwijn natuurlijk niet van de aardbodem. Ik ben nog jong en heb nog een hele leven voor (tenminste daar gaan we vanuit 🙂

10 jaar Dance by Fernanda

Op een hoogtepunt van mijn bedrijf, op het punt dat ik niet eens alle klanten een plek kan geven vanwege de succesvolle aanmeldingen, maak ik mijn keuze. Ik ga stoppen met mijn dansschool. 10 jaar Dance by Fernanda, 10 jaar liefde, succes, saamhorigheid en enkel goede dingen. Tijd om dit hoofdstuk af te sluiten. In een rollercoaster van emoties, met pijn in mijn hart ga ik het doen. Het vertellen was stap 1, laten bezinken stap 2 en nu tijd voor voor de moeilijkste stap. Het hoofdstuk vol trots, dankbaarheid en een tevreden gevoel afronden  In januari 2024 bestaat Dance by Fernanda 10 jaar en dat is een emotioneel, maar prachtig moment om dit hoofdstuk daadwerkelijk af te sluiten.

Misschien sta jij ook wel op een kruispunt in je leven, heb je bij het lezen van dit verhaal een gevoel van herkenning, maar heb je tot nu toe nog geen keus durven maken. Luister naar je gevoel, neem de signalen die je lichaam je geeft serieus en praat er met mensen over. Uiteindelijk is er maar één persoon die weet wat goed is voor jou. En dat ben jijzelf! 

Fernanda is een creatieve en succesvolle ondernemer en sinds 2013 gebruikt ze haar dansschool 'Dance by Fernanda' als inspiratiebron EN uitlaatklep. De reis die ze aflegde in het opzetten van haar onderneming en de persoon die ze werd als (dance)teacher is een inspiratie voor velen om altijd 'dansend' door het leven te gaan en te kiezen voor hetgeen waar je blij van wordt. Ze leert jou om te handelen vanuit uniekheid, zelfliefde en performance. Met haar verhalen en praktische tips & tools zet ze je aan tot actie en binnen no-time zullen twijfels veranderen in prachtige resultaten! Haar motto: "Probeer het uit, dan weet je gelijk of het bij je past!"

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *