Spaanse Taal Notitieboek op een tafel, met pen en een studieboek Spaans
Persoonlijk

Mijn liefde voor de Spaanse taal

Het was 2018 toen ik voor het eerst alleen naar Spanje ging om mijn kennis voor de Spaanse taal te vergroten. Voor mij al een hele stap om überhaupt alleen op vakantie te gaan, maar mijn passie voor het leren van deze taal was zo groot dat ik had besloten om een week extra te boeken vóórdat onze mini rondreis door Spanje zou beginnen. Ik schreef me in bij de taalschool in Malaga om mezelf daar een week lang fulltime in de Spaanse taal te dompelen.

Weken had ik me er op voorbereid, nou eigenlijk jaren. Al 2 jaar lang was ik dag in, dag uit non-stop bezig geweest met het leren van die prachtige taal. Van oorsprong ben ik Zuid-Amerikaans en misschien ben ik er daardoor wel zo verliefd op geworden en zit het in mijn bloed. Elke week was ik de meest fanatieke student tijdens de zoom-sessies met mijn Spaanse lerares in Malaga. Alle opdrachten deed ik, urenlang studeerde ik en bij elk woord en elke zin probeerde ik mijn uitspraak zo ‘echt’ mogelijk te laten klinken. Zoals ‘echte’ Spanjaarden dat doen.

Een taal leren kost tijd

Zoals bij alles wat nieuw is, kost ook een taal leren tijd en heel veel geduld. Maar mijn motivatie was groot en met mijn enorme doorzettingsvermogen bleef ik leren en studeren. Ooit komt die dag dat ik vloeiend Spaans kan, dan koop ik een tweede huisje in Spanje en kan ik praten met de lokale bevolking. Heerlijk lijkt me dat!

De schoolweek in Malaga was pittig, maar een fantastische ervaring. Ik legde de lat hoog voor mezelf en dat resulteerde in de druppel die de emmer deed overlopen. Dag 1 was al zo intensief dat ik aan het eind van de dag het niet meer kon verstaan. Mijn leraar gaf de beurt aan mij en het enige wat ik voelde waren de tranen die brandden in mijn ogen. Perdóname, puedo ir al baño, por favor?

Alle spanning van de afgelopen weken werd me teveel en dat resulteerde in tranen. Ik was in een, voor mij, best hoog niveau ingedeeld en hierdoor behoorlijk onzeker. Voor mijn gevoel kon iedereen het beter dan mij. Een valkuil die ik vaker in het leven heb moeten overwinnen. Uiteraard kwam het allemaal goed en was het een fantastische ervaring die ik niet snel meer zal vergeten, maar die onzekerheid van de vraag of ik nu echt vloeiend Spaans kan. Die durf ik nog steeds niet met ‘ja’ te beantwoorden. Want ik weet nog niet alles, ik kan het nog niet perfect… En dat is mijn doel.

Wanneer ben je tevreden?

Maar wanneer is iets perfect? Wanneer ben je waar je wilt zijn. Wanneer ben je tevreden…? Soms heb je iemand naast je nodig die je laat inzien dat je al heel veel bereikt hebt. Iemand die je wakker schudt en je herinnert aan al die successen die je al behaald. Kijk eens waar je nu staat! Blijkbaar spreek ik de Spaanse taal beter dan ik zelf denk. Voor anderen klinkt het al behoorlijk vloeiend, maar voor mij is het nog niet klaar. En dat mag, want ik leer graag bij.

Op dit moment staat het leren ervan op een laag pitje, lukt het me niet om die commitment met mezelf opnieuw te maken er elke dag mee bezig te zijn. Is dat erg? Nee, maar ondertussen ben ik wel bang dat ik het kwijt raak, straks is alles voor niets geweest… Die gedachte heeft me lang beperkt, maar inmiddels weet ik beter en heb ik geaccepteerd dat ik die drive vanzelf opnieuw ga vinden. Niet alles kan tegelijk en dat hoeft ook niet. De laatste weken begint het zelfs weer te borrelen, voel ik aan alles dat het tijd is om het weer op te pakken. Brabbel is steeds vaker een zinnetje in het Spaans, gewoon omdat ik het leuk vind. Zie je nu wel, het komt vanzelf weer op je pad.

Leg de lat lager

Zodra je druk van de ketel haalt, minder verplichting legt op iets wat je puur voor jezelf wilt bereiken. Dan wordt het veel leuker om te doen, voelt het niet zo zwaar en gun je jezelf te tijd om het rustig aan te doen. Niet alles hoeft perfect, niet alles hoeft in één keer. Kleine stappen leiden tot een groot resultaat.

Met welk doel je ook bezig bent, wat je ook wilt behalen of bereiken. Zorg dat je er aandacht aan besteedt, ga er mee bezig, maar wordt niet obsessief. Maak het leuk, simpel en niet zo moeilijk. Dan zul je zien dat alles uiteindelijk vanzelf op zijn plek valt.

Kortom,

Disfútala Enjoy it! Geniet!

Fernanda is ondernemer en richtte in 2013 haar succesvolle dansschool Dance by Fernanda in Rijssen op. In 2023 begon ze als startende influencer haar blog Disfrutala Enjoy it. Een blog over haar leven en het proces naar het worden van een influencer. Ze deelt ze haar kennis en ervaringen om zo vrouwen te empoweren, te inspireren en te motiveren. Haar missie is om groots te denken en groots te doen! Haar motto, maak het leuk, niet moeilijk! That's the key of Happiness

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *